Američka kantautorka
4

Taylor Swift postala prva žena kojoj je dodijeljena nagrada Global Icon na BRIT-u

N. C.
Taylor Swift (Foto: EPA-EFE)
Taylor Swift (Foto: EPA-EFE)
Taylor Swift postala je prva žena kojoj je dodijeljena nagrada Global Icon na BRIT Awards, godišnjoj nagradi za popularnu muziku Britanske fonografske industrije.

Poznatoj pjevačici bit će uručen 'gong' na ceremoniji u londonskoj O2 areni na 'Tuesday award showu', najvećem muzičkom događaju u Velikoj Britaniji od početka pandemije.

"Swift, koja je nedavno objavila ponovo snimljenu verziju svoje pjesme Fearless iz 2008. godine, prepoznata je po njenom ogromnom utjecaju na muziku širom svijeta i nevjerovatnom repertoaru i dosadašnjim postignućima", rekli su organizatori.

Kantautorka također je nominovana u međunarodnoj kategoriji ženskih solo umetnica na ovogodišnjem BRIT Awards - njenim šestim po redu do sada.

U izjavi sa dodjela nagrada navodi se da Taylorina karijera nema premca, a njena muzika utjecala je na milione ljudi širom svijeta.

"Koristila je svoju platformu da istakne mnoga pitanja na globalnoj razini, a nedavno joj je aplaudirano zbog njenog rada na promociji prihvatanja LGBTQ zajednice", navode.