|

Tamara Todevska o porodici, uspjehu na Eurosongu i karijeri van Makedonije

Tamara Todevska o porodici, uspjehu na Eurosongu i karijeri van Makedonije
591
Piše: S.H.P.
22.5.2019. u 21:34
25
komentara
591

dijeljenja
Tamara Todevska o porodici, uspjehu na Eurosongu i karijeri van Makedonije
Makedonska pjevačica Tamara Todevska na ovogodišnjem Eurosongu u Tel Avivu oduševila je svojom pjesmom "Proud" koja govori o toleranciji, miru i ljubavi.
Njena zemlja upravo je ove godine ostvarila najbolji rezultat na ovom prestižnom muzičkom takmičenju, među 26 takmičara u finalu Tamara se izborila za osmo historijsko mjesto za Makedoniju. U razgovoru za Klix.ba Tamara nam je otkrila da se potajno nadala ovakvom uspjehu.

"Iskreno, očekivala sam. Još od prvog momenta kada sam čula pjesmu znala sam da u njoj ima nešto posebno. Pjesma 'Proud' je jedina pjesma na koju se ježim kada je pjevam. Ovo je pjesma mog života", rekla je na početku razagovora Tamara Todevska.
Makedonija se ove godine odlučila za jednostavan nastup, bez igrača, grafike, robota i agresivnog stajlinga koje smo obično navikli gledati na Eurosongu. Tamara je bila sama na sceni, a glavni su joj aduti bili dobra pjesma i vrhunska interpretacija.

"Posljednja tri mjeseca bila su u potpunosti posvećena svakodnevnim probama. Nismo željeli apsolutno ništa ostaviti slučajnosti. Željeli smo da apsolutno sve bude savršeno. Imala sam odličan tim iza sebe i ponosna sam na naš uspjeh. Što se tiče scenskog nastupa, smatrala sam da je najbitnije da pokažem pravu, istinsku emociju, a imali smo i dobru pjesmu, sve ostalo nije bitno", rekla je Todevska.

Tamari nastupi na Eurosongu nisu nepoznanica. Prvi put nastupila je 2004. godine kao prateći vokal Tošetu Proeskom. Samo četri godine poslije predstavljala je svoju zemlju pjesmom "Let Me Love me".


"Moje prethodno iskustvo puno mi je pomoglo, no trebate znati da je Eurosong svake godine sve boji i bolji. Ove godine Eurosong je pratilo više od 200 miliona gledatelja i to je zaista najveći televizijski show na svijetu", rekla je Tamara.

Kaže i kako se zapravo u ovih 15 godina najviše ona promijenila. Postala je mudrija, pametnija, iskusnija i više vjeruje u sebe i svoj uspjeh.

"U međuvremenu sam se udala, rodila dvoje djece. Kada su se oni rodili, rodila se i nova Tamara. Oni su mi zaista u potpunosti promijenili život i moja su najveća radost i moj najveći ponos", kazala je Tamara.Ono što je specifično za Makedoniju i Makedonce jeste da je ova mala zemlja iznjedrila neke od najvećih muzičkih zvijezda. Jedna stara poslovica glasi: "Kroz Srbiju ne igraj, kroz Bosnu ne pjevaj, a kroz Makedoniju niti igraj niti pjevaj", pitali smo Tamaru šta to u Makedoniji ima pa su svi tako nadareni za muziku i ples.

"Najvjerovatnije je to naša emocija. Mi smo mnogo emotivan narod i to se najbolje oslikava kroz našu muziku. Ponosna sam na staru, tradicionalnu makedonsku muziku i zaista se nadam da je naš narod ponosan na nju gdje god se nalazio", kazala je Tamara čije je cijela porodica u muzici.


Njen otac je profesor na Muzičkoj akademiji u Skoplju, majka je operna pjevačica, a starija sestra popularna pjevačica Tijana Dapčević. Tamara navodi kako joj je upravo Tijana bila najveća podrška i vjetar u leđa kada je odlučila uploviti u estradne vode.

"Tijana i moja porodica uvijek su mi bili najveća podrška. Oni su ti koji su vjerovali u mene i onda kada niko nije vjerovao. Bez njih, danas, ništa ne bi bilo isto. Beskrajno sam im zahvalna za sve", kazala je Tamara i dodala kako i danas često zatraži muzički savjet od sestre Tijane, ali i Tijana od nje.Budući da joj se cijela porodica bavi muzikom, Tamara je znala da će i ona jednog dana biti na sceni i pjevati.

"Ja sada živim život iz snova i beskrajno sam zahvalna Bogu što mi je omogućio da se bavim onim što zaista volim da radim. Kada sam bila mala, moj muzički uzor bila je Sinead O’Connor i bila sam luda za spotom 'Nothing Compares to You'. Tada sam čak željela da se ošišam kao ona, no hvala Bogu za tu moju namjeru majka je saznala na vrijeme", kazala je kroz smijeh Tamara.


Tamara, čiju su se roditelji upoznali i zavoljeli u našem glavnom gradu, kaže kako je za Sarajevo vežu samo lijepe uspomene te da se raduje svakom novom dolasku. Na kraju razgovora otkrila nam je da je sada, nakon velikog uspjeha na Eurosongu, pravo vrijeme za njenu karijeru izvan Makedonije te da njen tim već uveliko radi na ovom projektu.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...