Muzika
2.6k

"Taktički Praktično": Uskoro izlazi prvi album Sassje, prve žene FM Jama

Piše: L. Č.
(Foto: Facebook)
Sanela Halilović, poznatija pod imenom Sassja je tekstopisac i MC iz Tuzle, a muzika kojom se bavi je mješavina reggaea, duba, dancehalla i srodnih pravaca. Sassja je prva žena FM JAM-a, a uskoro izlazi njen prvi album.

Sassja je završila studij farmacije, a muzika joj je od početka bila samo hobi i usputna zanimacija za vrijeme studiranja. Radila je, kako kaže, uglavnom sama bez neke ekipe koja se jednako zanimala za muziku, a DJ Soul iz tuzlanske FM Jam ekipe je bio prvi koji je podržao njen rad, ali i prvi koji joj je uputio najoštrije kritike, što izuzetno cijeni.

"Organizatori su me sami često povezivali sa Baga Soundom i pozivali me s njima na nastupe pod pretpostavkom da sam dio tima. Tako sam nekako prirodnim tokom i zvanično postala član crewa", kaže Sassja, koja je u proteklih nekoliko godina surađivala sa mnogim regionalnim sound sistemima i izvođačima, te snimila desetak singlova u kojima eksperimentisala sa različitim muzičkim pravcima kao što su reggae, dancehall, ska i dubstep.

Svoju prvu pjesmu "Ostavi da gori" objavila je na internetu 2010. godine, s namjerom, kako kaže, da se malo zeza i putuje prije završetka studija, no krajem 2013. godine je dobila poziv od izdavačke kuće i tako je priča postala ozbiljnija.

Konačno je došlo i vrijeme za njen prvi album: "Taktički Praktično" izlazi u izdanju hrvatskog Menarta, a od 3. marta će biti dostupan za slušanje i online prodaju.

Jer mi ne znamo drukčije, mi smo djeca s trga soli...

Na novom je albumu Sassja ugostila brojne muzičare i saradnike koje je nekoliko godina pažljivo birala u želji da naprave karakterističan zvuk albuma.

"Od producenata su tu duberi Kantriman i Jah Billah, DnB/dubwise mašina Fokus, Max RubaDub koji je jedan od najznačajnijih reggae/dancehall producenata u Europi, naš Billain čiji zvuk se ne može opisati riječima, te Koolade koji čita misli i napravi ti pjesmu tačno onako kako je zamisliš", govori Sassja za Klix.ba.

Na albumu "Taktički Praktično" se nalaze i pjesme koje je uradila u saradnji sa Frenkijem i Kooladeom, crnogorskim dvojcem Who See, te Remi iz Elementala, sa kojom je snimila pjesmu "Etikete" čija će premijera biti održana 9. februara u 20 sati na MTV Adria.

Who See su je pozvali da gostuje na njihovom sljedećem projektu, a budući da ja album privodila kraju, predložila im je da prvo urade pjesmu za njen album. Muziku i aranžman su uradili zajedno sa Kantrimanom, pjesma je posvećena temi stresa, a Sassja kaže kako je sretna zbog saradnje.

Kad su u pitanju teme koje je pokreću i inspirišu, kaže kako piše o tome kako ona vidi svijet, te kakav misli da on treba biti i koje vrijednosti se trebaju cijeniti. Na albumu se, primjerice, nalazi pjesma o stresu koji nas guši, a tu su pjesme o ratovima, ljudskoj dvoličnosti, pohlepi, predrasudama itd.

"Tekstovi su puni metafore, ironije i sarkazma, a svako ih treba subjektivno doživjeti i čuti ono sto želi da čuje. Ne mislim da se trebam obraćati direktno publici, odgajati ih svojim tekstovima niti mijenjati nekoga svojim djelom, ali super je kad upoznaš nekoga ko razmišlja kao ti i ima sličnu kritiku prema svijetu", kaže Sassja.

Njen prvi veći nastup mi je bio na EXIT festivalu 2011. godine, kad je nastupila na dva stagea. Najdraži nastupi prošle godine su joj koncert s Edom Maajkom u Domu Mladih u Sarajevu, te proslava 15. rođendana FMJAM-a u Tuzli.

"Oba koncerta su bila fenomenalna, sa odličnom publikom, puno ljubavi i pozitivnih vibracija", kaže Sassja.

Na upit o tome može li muzika mijenjati svijet i svijest pojedinaca u našem i društvu generalno, Sassja kaže:

"Nisam od tih koji će pričati da trebamo raditi ovo ili ono. Nemam ja ideje o tome kako popraviti državu, da imam bila bih političar. Moguće da je i to baš problem, kod nas su svi 'usputni' političari, a rijetko ko ima ideju i volju za rad. Ne oslanjam se na državu, već sama radim za sebe, mijenjam sve što mi se ne sviđa u mojoj okolini, a ako ne mogu promijeniti, prilagodim se ili nađem način da to zaobiđem. Da, pojedinac treba da radi na sebi, da raste, pa će tako i društvo rasti. Ne treba nisko postavljati ciljeve jer je zaista sve moguće. Najgore što se može desiti je da se padne na dno, a odatle smo svi počeli i preživjeli", kaže Sassja.

Sassja u narednom periodu najavljuje i promotivne koncerte, a možete je pratiti na njenoj zvaničnoj web, kao i Facebook stranici.