Muzika i protesti
88

Takmičari 41 zemlje obavili posljednje pripreme uoči početka Eurovizije u Tel Avivu

Klix.ba
Foto: Thomas Hanses
Ostalo je manje od 24 sata do početka jednog od najuzbudljivijih muzičkih takmičenja koje datira još od 1956. godine - Eurovizije. Takmičari su obavili posljednje pripreme, a veliki broj fanova iz 41 zemlje svijeta okupirao je Tel Aviv.

Eurovizija se održava u Izraelu, a snage sigurnosti se maksimalno trude da sve prođe u najboljem redu uprkos prijetnjama o napadima, protestima i nasilju na granici sa Gazom.

Dok su takmičari šetali narandžastim tepihom ka dvorani, grupa demonstranata je protestovala klečeći na koljenima, s povezom na očima i svezanim rukama. Njihova poruka je bila: "Oslobodite Palestinu". Policija ih je ubrzo uklonila.

Veliki broj uglednih muzičara i evropskih umjetnika pozvali su takmičare da odustanu, a organizatore da premjeste takmičenje u drugu zemlju. Za sad nije bilo odustajanja, a pripreme su završene.

Bosna i Hercegovina ni ove godine ne učestvuje. Hrvatsku predstavlja Roko sa pjesmom "San", Srbiju Nevena Božović s pjesmom "Kruna", Crnu Goru D Mol koji će pjevati pjesmu "Raj", Sloveniju Zala Kralj & Gašper Šantl s pjesmom "Sebi", a Tamara Todevska zapjevat će pjesmu "Ponosna" za Makedoniju.

Prema online kladionici, veliku šansu za pobjedu ove godine ima Holandija koju predstavlja Duncan Laurence s pjesmom "Arcade", na drugom mjestu je Rusija koju predstavlja Sergej Lazarev, a na trećem mjestu je Italija. Publika koja je prije takmičenja birala glasanjem na Eurovisionworld je od posljednja četiri takmičenja bila precizna u predviđanju pobjednika u tri slučaja - 2018, 2017. i 2015. godine. Niti jedna od zemalja bivše Jugoslavije nije u prvih 10.

Prvo polufinalno veče je u utorak - 14. maja, drugo veče u četvrtak - 16. maja, a finale su u subotu - 18. maja. Za sada je poznato da će takmičari imati neobične stajlinge pa ćemo na bini vidjeti pjevače s brnjicama, obučene u tradicionalnu nošnju, muškarce u ženskom stilu i ko zna kakvih će još biti iznenađenja.

Takmičenje se održava u areni Expo Tel Aviv, a kroz trodnevni zabavni program gledaoce će voditi televizijski voditelji Erez Tal i Assi Azar, te Lucy Ayoub sa supermodelom Bar Refaeli. Ovogodišnja parola je "Usudi se sanjati".