Muzika
2.5k

Svjetsko, a naše: Britanci Billaina nominovali za najboljeg muzičkog producenta

Piše: L. Č.
Foto: Eldar Nurković
Foto: Eldar Nurković
Muzički producent iz Sarajeva, Adis Kutkut, poznatiji po imenu Billain, nominovan je za najboljeg muzičkog producenta za prestižni Drum and Bass Arena Award.

Drum and Bass Arena je muzički website osnovan 1996. godne koji pruža osnovne informacije o svjetskoj drum and bass sceni, te dodjeljuje nagrade najboljim svjetskim DJ-evima i producentima na polju ove muzike.

Za Billaina, koji je prvi Bosanac koji se našao u užem krugu nominovanih, glasali su ljudi širom svijeta (i vi to možete učiniti ovdje). On kaže kako ovo nije očekivao.

"Bez obzira na dalji ishod, zahvalan sam na stavljanju na mapu takvog velikog događaja, kao i mapiranju Bosne i Hercegovine na svjetskoj muzičkoj sceni. Ovo je priznanica koju ću iskoristiti ne za šepurenje, nego za još veće i još bolje stvaralaštvo", kazao je Billain za Klix.ba.

Adis Kutkut Billain je jedan od priznatijih balkanskih muzičkih producenata. Britanski Knowledge Magazine ga je stavio na svoju listu od top 10 najboljih d'n'b producenata za 2012. godinu, a zovu ga "čovjekom koji je Sarajevo stavio na svjetsku mapu elektronske muzike." Billain je svojim radovima osvojio klubove Londona i mnogih drugih evropskih gradova, a njegov aktuelni single "Colossus" pobrao je odlične kritike, te važi za veliki hit drum'n'bass muzike.

Billain je poznat i po suradnji sa brojnim reperima u zemlji i regiji. Radio je produkciju za zadnji album Ede Maajke, "Štrajk mozga", a njegov nedavni projekat je suradnja sa tuzlanskim reperom Frenkijem, kad su udružili snage i izdali zajednički EP pod nazivom #DNA.

Pored muzike, Billain je i crtač, graffiter, dizajner i bivši MC.