Muzika
170

Sve spremno za dugoočekivani susret sa publikom: Billain sa gostima u Domu mladih

Klix.ba
Pripreme za najavljeni audiovizualni party pod nazivom "Billain u Domu mladih" počele su prije još dva mjeseca detaljnim mjerenjem amfiteatra Doma mladih za ovu posebnu priliku.

Nakon toga uslijedilo je još mnogo napornog rada i nabavki specijalnih materijala kako bi zamišljeni koncept bio moguć. Udruženim snagama umjetnika - izvodjača: Billain, Amar/Macula, Audio In Funktion, Zlijay, MPJSlo, Indigo te MLDJ kreativno je upotpunjen koncept čiju realizaciju, na krilima Red Bulla, očekujemo u subotu 21.05.2016 godine u amfiteatru Doma mladih sa početkom u 22 sata.

"Ideja audiovizualnog druženja okupila je tim profesionalaca i umjetnika čije su želje bile kreirati drugačije iskustvo na sarajevskoj kulturno umjetničkoj sceni, postaviti izazove koji bi obogatili programski sadržaj u gradu Sarajevu te zajedničkim snagama stvoriti priliku da zajedno sa publikom uživamo u rezultatima pomenutih kolaboracija i izazova. Upravo zbog razumijevanja i nesebične podrške prijatelja projekta: Tuborga, Ambasade Češke Republike u BiH, Smoking, Superfooda, Spektrooma, Jeftinaštampa.ba, Printarta i Notacu, ova nastojanja su bila lakša i moguća. Jedna od težnji i inspiracija svakako je bila i sama lokacija jer smo željeli skrenuti pažnju na Dom mladih, mjesto koje najprije pripada upravo lokalnim umjetnicima, organizatorima i publici tj. gradjanima/kama Sarajeva", izjavili su iz Art Laba.

Ovom prilikom promovirat će se i dva izuzetna bh. festivalska dogadjaja: OK FEST i Dani arhitekture.

U srijedu, 19.05.2016 u prostorijama ALU Sarajevo, u okviru Pop-Up! Sarajevo uz ljubaznu pomoć Udruženja Art Lab, održana je prezentacija Amara Mulabegovića za studente Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, predavanjem na temu "MACULA - Mapping Art i Experience design".

Kroz primjere svojih radova sa kolektivom Macula (themacula.com) Amar je približio studentima proces nastajanja mapping projekta te iskoristio priliku da na primjerima pokaže svoja iskustva u radu na polju Experiential design te inspiriše studente za kreativna usmjerenja na ovom domenu.

"Rođen sam blizu Doma mladih, pokraj kojeg ponosno sjedi figura, žena sa raširenim rukama koju svi zovemo 'Teta'. Svi znamo ko je 'Teta' koju je postavio veliki umjetnik/ kipar, gospodin Alija Kučukalić, priznati bh. umjetnik, profesor kiparstva i nekadašnji dekan na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, umjetnik koji prelazio granice, kosmopolitski tvorac nove forme. Čovjeka iza 'figure na stolici' danas spominjemo kao umjetnika, najutjecajnijih savremenih skulptora Bosne i Hercegovine, a ova figura mi je, još kao malom dječaku, bila inspiracijom i odigrala je veliku ulogu u mom životu. Trideset dvije godine poslije, nastupam u tom istom Domu mladih na Skenderiji. Moj nastup je također vid rezistencije pod kišom mirnodobskih granata kojima sam izložen kao čovjek i umjetnik svakodnevno. Zahvaljujući gospodinu Aliji i ponosnoj 'Teti', danas sam odlučio da se simbolično zahvalim za dugogodišnju insipiraciju. Godine odrastanja u ovome gradu, pored simbola vječne rezistencije 'Tete', primjer su moje borbe, padova i uspjeha. Kao znak duboke zahvalnosti, poštovanja i vječne inspiracije, danas 'Teti' poklanjam svoju majicu sa željom da i dalje bude inspiracijom za nove generacije koje dolaze. Nekada dječak, danas kao odrastao čovjek pričam o otporu čija je inspiracija bio ovaj simbol na Skenderiji. Zbog naših zajedničkih borbi, danas joj poklanjam majicu i zahvaljujem za masivni uticaj jednom dječaku iz Sarajeva. Sa nadom da ćeš vječno gordo stajati i dalje inspirisati ljude, još jednom – hvala ti 'Teto' ", izjavio je Billain.

Ulaznice možete kupiti na svim prodajnim mjestima servisa Kupikartu.ba ili ih naručiti online. Cijena ulaznice iznosi 15 KM. http://www.kupikartu.ba/karte/event/2197/billain