Muzika
48

Sutra počinje drugi AntiDepZen Festival u Zenici

Klix.ba
Nakon što je prošle godine održan inauguralni AntiDepZen Fest, ove godine će se u periodu od 20. augusta do 15. septembra održati drugi po redu Antidepresivni ZenFest festival umjetnosti i muzike, sa ciljem promocije alternativne scene i mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine ali i šire.

Dok je prošlogodišnji festival organizovala neformalna grupa građana, ove godine iza organizacije stala je nevladina organizacija ZenFest.

Neke od aktivnosti ovogodišnjeg festivala je podržao i Grad Zenica,a u dvadeset pet dana dugom programu, gosti će moći uživati u izložbama, radionicama, live svirci te promociji alternativne umjetnosti. Tako nas očekuju radionice u sferama street art & graffiti, fotografije, teatra, muzičke improvizacije te neformalnog obrazovanja, koje će sprovesti omladinsko udruženje „Reaktiv“ iz Zenice.

Osim edukativnih dijelova, festival će obilježiti i nastup nekoliko Demo bendova iz Bosne i Hercegovine, koji će uveličati ovaj događaj. Festival će biti sproveden na nekoliko popularnih zeničkih lokacija kao što su Jazz Club, Caffe Bonaparte te Art Projekt klub. Bitno je naglasiti da su podršku dali između ostalih i alternativni indijski muzički improvizator Edward Powell, popularni muzičar i predavač Damir Imamović te mostarski bend Zoster, koji će i nastupiti u sklopu festivala 22. augusta.

Službeno otvorenje festivala je 20. august, kada će u Jazz Clubu nastupiti poznati zenički bend Balkaneros, gdje će predstaviti i novi album „Balkanjeros Rokerol“ i singl „Ljeto“, koji su snimili sa grupom Bel Canto, koja je također iz Zenice.