|

Susret Brazila i Kube na sceni "Jazz Festa Sarajevo 06"

Susret Brazila i Kube na sceni "Jazz Festa Sarajevo 06"
0
F
FENA
12.10.2006. u 13:21
0
komentara
0

dijeljenja
Susret Brazila i Kube na  sceni "Jazz Festa Sarajevo 06" Gonzalo Rubalcaba
Neopjevani heroj brazilske muzike Joao Bosco i kubanska pijanistička zvijezda Gonzalo Rubalcaba će nastupiti 3. novembra u "BKC"-u u okviru programa već tradicionalnog "Desetog Jazz Festa Sarajevo 06".
Gonzalo Rubalcaba, jedan od važnijih pijanista devedesetih, spaja različite elemente kubanske i američke tradicije u nove i savremene oblike. Rođen 1963. u Havani na Kubi, Rubalcaba klavir svira od svoje osme godine. Sredinom osamdesetih otkriva ga Dizzy Gillespie, a već naredne godine sarađuje sa Charliejem Hadenom, nakon čega nastupa na festivalima u Montrealu i Montreuxu, čime počinje svoj vrtoglav uspon na međunarodnoj jazz sceni.

[SLIKA]1[/SLIKA]
Joao Bosco

Joao Bosco rođen je u 1946. u Ponte Novoj u Brazilu. Njegova majka je priznata violinistkinja, otac je pjevač sambe, sestra koncertna pijanistkinja, a brat kompozitor. Boscov uspon u karijeri dešava se od sredine šezdesetih do sredine osamdesetih, nakon čega je postao jedan od najprepoznatljivijih umjetnika na muzičkoj sceni Brazila. Muzika Joaa Bosca i nakon nekoliko decenija i dalje ostaje vjerna muzičkoj tradiciji Brazila.

Koncert Joaa Bosca i Gonzala Rubalcabe održat će se 3. novembra u 22.30 sati na glavnoj festivalskoj sceni u "Bosanskom kulturnom centru", nakon koncerta Bojana Zulfikarpašića i njegovog Xenophonia trija. Istog dana na "Solo Stageu" u "Domu Vojske FBiH", koncert će održati njemački trubač Markus Stockhausen.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.