Muzika
0

Susret Brazila i Kube na sceni "Jazz Festa Sarajevo 06"

FENA
Gonzalo Rubalcaba
Gonzalo Rubalcaba
Neopjevani heroj brazilske muzike Joao Bosco i kubanska pijanistička zvijezda Gonzalo Rubalcaba će nastupiti 3. novembra u "BKC"-u u okviru programa već tradicionalnog "Desetog Jazz Festa Sarajevo 06".

Gonzalo Rubalcaba, jedan od važnijih pijanista devedesetih, spaja različite elemente kubanske i američke tradicije u nove i savremene oblike. Rođen 1963. u Havani na Kubi, Rubalcaba klavir svira od svoje osme godine. Sredinom osamdesetih otkriva ga Dizzy Gillespie, a već naredne godine sarađuje sa Charliejem Hadenom, nakon čega nastupa na festivalima u Montrealu i Montreuxu, čime počinje svoj vrtoglav uspon na međunarodnoj jazz sceni.

[SLIKA]1[/SLIKA] Joao Bosco

Joao Bosco rođen je u 1946. u Ponte Novoj u Brazilu. Njegova majka je priznata violinistkinja, otac je pjevač sambe, sestra koncertna pijanistkinja, a brat kompozitor. Boscov uspon u karijeri dešava se od sredine šezdesetih do sredine osamdesetih, nakon čega je postao jedan od najprepoznatljivijih umjetnika na muzičkoj sceni Brazila. Muzika Joaa Bosca i nakon nekoliko decenija i dalje ostaje vjerna muzičkoj tradiciji Brazila.

Koncert Joaa Bosca i Gonzala Rubalcabe održat će se 3. novembra u 22.30 sati na glavnoj festivalskoj sceni u "Bosanskom kulturnom centru", nakon koncerta Bojana Zulfikarpašića i njegovog Xenophonia trija. Istog dana na "Solo Stageu" u "Domu Vojske FBiH", koncert će održati njemački trubač Markus Stockhausen.