Aktuelna muzička priča
517

Sunday Stories s novom godinom predstavlja novu pjesmu "Moj izbor si ti"

N. C.
Aktuelna muzička priča, grupa Sunday Stories objavljuje svoj četvrti single sa drugog studijskog albuma pod nazivom "Moj izbor si ti".

Za to vrijeme pjesma "Svijet" koju su objavili prije nepuna tri mjeseca još uvijek nije sišla sa domaćih playlista. Jedinstveni i prepoznatljivi po autentičnosti i ovaj put donose netipičan i odvažan tekst praćen disko ritmom, u duhu iskonske popularne muzike, nastale živim instrumentima u srcu Sarajeva.

Za Klix su pričali članovi Sunday Stories: Mirza Sijerčić, Saša Ćirić, Nina Babić, Narcis Zečić, Mustafa Mute Kurtalić i Zlatan Porobić.

Šta za vas predstavlja i koliko vam znači saradnja sa Prvom gimnazijom Sarajevo, glavnim saradnikom spota za pjesmu "Moj izbor si ti"?

"Prva gimnazija Sarajevo je prije svega masivna historijski značajna institucija, ali za mene je još više od toga, jer je to moja srednja škola. U četiri godine smo svi odrastali zajedno. Iskusila sam prve ljubavi i prve velike pustolovine sa prijateljima, ali sam stekla i osjećaj za odgovornost i disciplinu. Zaista sam sretna što je taj dio mog života od svih srednjih škola vezan upravo za Prvu gimnaziju. Za mene je ona posebna i drugačija, stara dama. Kada sam kontaktirala dragu i poštovanu profesoricu Marinu, moja vizija o saradnji poprima oblik. Ipak, tek nakon što je Direktorica Prve gimnazije odobrila zvaničnu saradnju sa Sunday Stories, započeo je proces realizacije koji je trajao nekoliko mjeseci", dodaje.

Partnerstvo sa Prvom gimnazijom se ogledalo u saradnji Sunday Stories sa plesnom sekcijom Prve gimnazije koju čine: Lemia Šehić, Emana Šehić, Yasmine Estela Grado, Laura Petrović i Naida Piranić, a koje glume i plešu u spotu za pjesmu "Moj izbor si ti". Sestre Lemia i Emana Šehić su osmislile koreografiju, a datum snimanja spota smo zakazali tek nakon što smo sve naučile ples. Tokom cijele saradnje osjećala sam se kao da me je neko vratio u djetinstvo, probe i druženja su mi gotovo jednako bitni kao objava ove pjesme. Djevojke iz sekcije, kao i cjelokupna saradnja sa Prvom gimnazijom će zauvijek biti dijelom avanture koja se zove Sunday Stories.

Da li je teško sve raditi samostalno? Da li imate stalne saradnike?

"Što se tiče stvaranja sirove muzike, tu uživamo u našoj samostalnosti i sve radimo sami. Ne oslanjamo se na osobe koje će za nas pisati tekstove i muziku. Nedavno smo oformili zvanični tim koji naše pjesme i ideje plasiraju u eter. Sunday Stories tim, pored članova, čine: Đani Pervan – muzički producent, Eldar Muhić – video produkcija i Zlata Hodžić – fotografkinja. Neizmjerno smo zahvalni što imamo ovakve ljude uz sebe i naš odnos sa njima prevazilazi običnu poslovnu saradnju. Oni tačno razumiju našu misao i ideju, trude se zajedno sa nama ostvariti rezultate. Njihov uspjeh je i naš i obratno. Ovakvu ekipu bi svaki muzičar poželio", dodaje.

Prvi zakazani koncert od razgovora sa vama će se odviti u Mostaru, 14. januara u kultnoj hali K19 – OKC Abrašević.

"Dugo nam je trebalo, najviše radi pandemije, dogovoriti koncert u Mostaru, stoga smo se posebno potrudili da publici priuštimo nezaboravno iskustvo. U tom duhu, planiramo svirati sve autorske pjesme. Nakon toga smo u Sarajevu u Jazzbini 27. januara. Jazzbina je više od kluba, to je sarajevsko utočište za autorsku muzičku scenu. Siguran sam da publiku nećemo ostaviti ravnodušnim, jer planiramo dati svoj maksimum", dodaje.

Snimanje spotova generalno zna biti jako zahtjevno jer se ne sastoji samo od dolaska na lokaciju i snimanja. Mnogo stvari se mora pripremiti unaprijed iz neke logističke perspektive – lokacija, oprema, ljudi, scenarij.

"Imali smo sreću da partner za snimanje spota bude Filmski Centar Sarajevo, koji nam je nesebično ustupio svoje prostorije za potrebe snimanja spota, bez vremenskog ograničenja. Pored Filmskog Centra Sarajevo, u realizaciji su nam pomogli i momci iz Udruženja barmena ICE, zahvaljujući kojima smo imali epicentar priče. Svi smo bili jako umorni na kraju snimanja, ali istovremeno i prezadovoljni onim što smo uradili. Nadamo se da će se naše zadovoljstvo i sreća prenijeti na publiku. Što se tiče anegdote, otkrili smo da Mirza jako dobro zna vezati čvorove što je demonstrirao kada je Sašu, za svrhu snimanja jedne scene, vezao za stolicu", kazao je Zlatan.

Drugi studijski album Sunday Stories je na pola puta objavljen. Zanimalo nas je koja je njihova omiljena pjesma.

"Omiljena i po meni najkompletnija je pjesma 'Svijet'. Sa druge strane 'Moj izbor si ti' pruža sasvim novu percepciju nas kao benda i svega što donosimo. Naravno 'Dišem' i 'Karma' su nezaobilazne pjesme, specifične i voljene od strane naših slušatelja i slušateljki. Ono što bih ja preporučio, jeste da odete na Spotify i tu poslušate sve četiri pjesme za redom. Tek takvim načinom slušanja dobivate širu sliku", rekao je Narcis.

Kako bi opisali 2022. godinu za Sunday Stories?

"U kreativnom smislu 2022. godina nam je predstavljala pogled u ogledalo: gdje i šta sada? Ko smo? Nakon mnogih konverzacija, krenuli smo negdje. Nadamo se u dobrom smjeru", kazao je Mustafa.