Sarajevska grupa
64

Sunday Stories predstavljaju "Svijet", pjesmu koja nikog neće ostaviti ravnodušnim

D. J.
Foto: Press
U samom jeku pandemije sarajevska grupa Sunday Stories nije prestala sa radom. Spot za pjesmu Karma je objavljen prošle godine u aprilu i iako je snimljen u kontroliranim uvjetima studija, dočekan je na velika vrata od strane domaće publike.

Dišem i Karma su dio projekta novog studijskog albuma grupe Sunday Stories. Pjesma koju su sinoć objavili, a koja nosi naziv "Svijet", polako, ali sigurno nudi prikaz muzičke lične karte Sunday Stories.

Za Klix.ba su govorili: Nina Babić, Mirza Sijerčić, Mustafa Mute Kurtalić i Saša Ćirić.

Sudeći po dosadašnjem radu Sunday Stories, iako prepoznatljivi, uvijek donosite bar nešto posve drugačije svakom novom pjesmom?

Mirza: Nije namjerno, ali prosto nema potrebe da kompletan album zvuči kao jedna pjesma.

Kada kažete da je pjesma nastala zajedničkim stvaranjem, možete li to objasniti?

Mute: Proces stvaranja je za svaku pjesmu drugačiji, ali konkretno za Svijet, Nina je jednu večer donijela Saši i meni tekst pjesme i kostur muzike. Sjećam se, sjedili smo u FIS-u, čekajući početak koncerta u Sarajevu. Saša je odmah kategorično odbio raditi aranžman pjesme, jer mu nije djelovala skladno sa Sunday Stories, ali Nina je zamolila da pokušamo, jer joj je ovaj tekst naročito značio. Nekoliko dana kasnije, Saša komponuje tematsku muziku, donosimo odluku da će se raditi duet, odlazimo na probu, Mirza vadi sopran saksofon, ja ih vučem na minimalizam i odjednom je "Svijet" svima jedna od najdražih pjesama. Desila se neka magija, na Nininu sreću, ali i na sreću svih nas.

Inače, u posljednje vrijeme radimo malo drugačije, tekstovi i muzika nastaju na probama, sa kasnijim doradama, tako da svako od nas na licu mjesta učestvuje u kreativnom procesu. Samim tim Sunday Stories jednako pripada svima nama.

Kako se njeguju međuljudski odnosi, naročito odnos Nine prema ekipi i obratno?

Saša: Poštovanjem. U ovoj grupi, feminizam nije prljava riječ i znači jednakost a ne nadmoć ovog ili onog spola. Za nas je to davno prevaziđena priča, iako smo svjesni da često nije tako izvan našeg malog kruga. Trudimo se i Nina često priča sa publikom na koncertima o bitnosti prihvatanja i uvažavanja samog sebe prije svega. Ako primijetite, ni u tekstovima Sunday Stories nema nekih "potlačenih“ stavova. Samo poštovanje. Obrnuto, isto tako. Nina poštuje naše kritike i gotovo uvijek uvaži korekcije tekstova pjesama, prioritizira dobre ideje iznad vlastitog ega.

Spot vješto prati emociju pjesme, možete li nam objasniti posljednji kadar?

Mirza: Cijeli spot je uvezan tako da prikazuje djevojku koja se vraća na mjesto odrastanja, zamišlja svoje prijatelje do granice gdje se ne raspoznaje šta je stvarnost, a šta iluzija. Na kraju video spota emocija kulminira.

U jednom trenutku, glavna glumica spota, Matea Mavrak se rasplače?

Mirza: Izuzetno smo zahvalni i sretni što imamo mogućnost sarađivati sa glumicom Mateom Mavrak.

Nina: U jednom momentu snimanja spota sam ostala u šoku i govorim Mutetu: "Mute, Matea stvarno plače“. Kaže meni Mute: "Nina, zato jer ona besprijekorno radi svoj posao.“ Ipak, ja slutim da su to možda bile prave suze.

Eldar Muhić je radio video produkciju spota?

Saša: Eldar je radio video produkciju ovog spota i generalno je nadležan za video produkciju svih spotova Sunday Stories. Matea i Eldar su, oboje, dio stalne ekipe vizuelnog identiteta drugog albuma, zajedno sa Enom Kurtalić koja je označila početak drugog studijskog albuma svojim art performansom na video spotu za pjesmu "Dišem".

Je li "Svijet" ljubavna ili socijalna pjesma?

Mute: Od samog trenutka objave, šta vam treba, to uzmete sebi, a umjetnost to dozvoljava.

Sunday Stories postoji duži period, iza sebe imate preko 400 odsviranih koncerata uključujući i onaj veliki sa Nišville Festivala o kojem smo prethodno pisali, a na kojem vas je slušalo preko hiljadu ljudi. Da li se još uvijek zabavljate?

Mute: Apsolutno i više nego ikada vjerujemo u ovo što radimo. Nekome će se svidjeti, nekome neće, ali to je stvar ukusa.