Muzika
321

Sudar jazza i elektronike: Novi projekat Vlade Džihana zatvara 19. Jazz Fest Sarajevo

Klix.ba
Ovogodišnji, 19. po redu međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2015 koji će biti održan od 3. do 8. novembra predstavit će i aktuelni projekat bosanskohercegovačkog umjetnika Vlade Džihana.

Sarajlija koji živi na relaciji Beč-Berlin, svjetskoj javnosti je poznat kao član uspješnog dvojca dZihan & Kamien, koji je prije više od deceniju predstavio zajednički projekat Gran Riserva koji je donio zanimljivu kombinaciju jazza i elektronike.

Svojim novim projektom, Vlado Džihan je otišao korak dalje predstavljajući, kako sam kaže, uzbudljiv "sudar jazza i elektronike, istinsku muziku za dušu".

Pod pseudonimom Edgar Tones i zajedno sa pjevačicama iz trija The Su'sis i ansamblom, Džihan publici nudi plesnu muziku koja vraća u dvadesete godine prošlog stoljeća, evocirajući blistave glamurozne zabave praćene šampanjcem i zvukovima klavira i saksofona.

Sofisticirano, a u isto vrijeme i pomalo divlje, emotivno ali i odvažno, klasično ali sa daškom elektronike, u najkraćem opisuje muziku koju prati i odgovarajući scenski nastup.

Na sceni Bosanskog kulturnog centra, 8. novembra će se sedmočlanom ansamblu Edgar Tones & The Su'sis pridružiti i 10-člana brass sekcija koju će činiti profesionalni muzičari i polaznici programa Music Meeting, a koju će predvoditi beogradski trubač Marko Đorđević.

Regionalni edukativni program Music Meeting ove godine Jazz Fest organizira po četvrti put, a okupit će mlade muzičare i studente muzike iz cijele regije.

Uskoro će biti objavljen cjelokupan program festivala, kao i poziv za prijavu na predstojeći Music Meeting.