Autorska prava
32

Sud potvrdio: Led Zeppelin nije ukrao pjesmu "Stairway to Heaven"

DP
Žalbeni sud u San Franciscu potvrdio je presudu iz 2016. godine da čuvena pjesma iz 1971. godine nije plagijat pjesme "Taurus" Randyja Wolfea.

Vijeće od 11 sudaca u San Franciscu potvrdilo je presudu iz 2016. godine kojom nije nađen dokaz da je klasik Zeppelina iz 1971. godine prekršio autorska prava pjesme "Taurus", koju je napisao Randy Wolfe iz losanđeleskog benda Spirit, piše Guardian.

Tu presudu je 2018. godine ukinulo tročlano vijeće sudaca u San Franciscu, koje je reklo da su određena uputstva poroti okružnog suda bila "pogrešna i štetna" i nije uspjelo razjasniti može li se aranžman elemenata u pjesmi smatrati originalnim.

Procjenjuje se da je pjesma "Stairway to Heaven" zaradila 3,4 miliona dolara tokom petogodišnjeg razdoblja, o čemu je bilo riječi tokom ranijeg suđenja.

Gitarist Led Zeppelina Jimmy Page - kojeg su tužili s pjevačem grupe Robertom Plantom i još jednim preživjelim članom benda, Johnom Paulom Jonesom - svjedočio je 2016. godine da je navedeni akordni niz "oduvijek postojao".

Ali Wolfeov povjerenik Michael Skidmore rekao je da pjesme imaju sličan raspored akorda i da je Page možda napisao "Stairway to Heaven" nakon što je čuo "Taurus" na zajedničkom gostovanju Led Zeppelina i Spirita.

"Očigledno je sud pogrešno shvatio", rekao je odvjetnik povjerenika Francis Malofiy. "Ovo je veliki gubitak za autore, one koje zakoni o autorskim pravima trebaju štititi." Malofiy je rekao da će se možda žaliti Vrhovnom sudu SAD-a.

Advokati Led Zeppelina nisu za sada komentirali presudu.

Ova odluka, donesena nakon petogodišnjeg suđenja, pobjeda je za muzičku industriju koja se još uvijek bori protiv posljedica presude iz 2015. godine da su Robin Thicke i Pharrell Williams u hitu "Blurred Lines" iz 2013. kopirali pjesmu Marvina Gayea iz 1977., "Got To Give It Up".

Sud je Gayevoj djeci dodijelio 7,4 miliona dolara, što je kasnije smanjeno na 5,3 miliona. Pjevačica Katy Perry žalila se na presudu od 2,8 miliona dolara donesenu prošlog augusta u slučaju autorskog prava za njenu pjesmu "Dark Horse".