Muzika
36

Sud odlučio: Hit "Blurred Lines" je plagijat, porodica Marvina Gayea dobija milione

Klix.ba
Porota je odlučila da djeca Marvina Gayea moraju dobiti 7 miliona eura nakon odluke da su pjevači Robin Thicke i Pharrell Williams kopirali njegovu pjesmu.

Sud je odredio da su Thicke i Williams iskoristili pjesmu "Got To Give It Up" kako bi kreirali "Blurred Lines", vjerovatno najveći muzički hit 2013. godine.

Presuda bi mogla ozbiljno narušiti karijeru Pharrella Williamsa, kreatora nekoliko globalnih hitova i dobitnika nagrada Grammy. "Blurred Lines" je zaradila 15 miliona dolara koji su podijeljeni između Williamsa, Thickea, repera T.I.-a i mnogih muzičkih kuća koje su u prethodnim parnicama oslobođene krivice.

Sud je odlučio da porodica Gaye mora primiti 3,8 miliona eura odštete i 3,2 miliona dolara zarade koju je pjesma ostvarila. Thicke mora platiti 1,6 miliona, dok je Williamsu određeno da plati 1,5 miliona eura.

Advokat kažnjenih pjevača rekao je da će poštovati odluku suda, ali da će ona imati strašne posljedice za muzičare koji pokušavaju kreirati vlatiti zvuk u svojoj eri.

Kćerka Marvina Gayea Nona Gaye kazala je kako se sada osjeća slobodno od Robina Thickea i Pharrella Williamsa koji su, kako navodi, pokušali njima i svijetu nametnuti veliku laž.