Loše iskustvo s televotingom
0

Stručni žiri se vraća na Evroviziju

Sarajevo-x.com
Na slijedećem izboru za pjesmu Evrovizije, pored glasanja publike, glas će imati i stručni žiri. Ova praksa napuštena je 1997. godine, ali zbog pristranosti dijaspore i susjednih zemalja određenih natjecatelja, stručni žiri vraća se na "kormilo" najpopularnijeg evropskog muzičkog natjecanja.

Svjetski poznato natjecanje, javno je kritikovano zbog taktiziranja u glasanju pretežno od strane istočnoevropskog bloka zemalja.

Sir Terry Wogan, tradicionalni komentator i voditelj ovog natjecanja, rekao je da će napustiti posao koji radi već 37 godina ako se nastavi s taktiziranjem u glasanju za najbolju pjesmu Evrope.

Naime, u utorak je objavljeno da će na slijedećem Natjecanju za pjesmu Evrovizije u Moskvi 2009. godine, pored glasova publike, o najboljoj pjesmi odlučivati i članovi stručnog žirija.

Nakon ovogodišnje evrovizijske pobjede Rusije, Wogan je javno pozvao povratak žirija u natjecanje, jer Rusiji su 12 maksimalnih poena dale Estonija, Latvija, Litvanija, Ukrajina, Bjelorusija i Armenia,sve bivše članice SSSR-a, kao i Izrael.

"Ne želim biti dio još jednog debakla...znalo se da je Rusija pobjednik od samog početka", dodao je Wogan za BBC.

Odgovorni iz uprave Natjecanja za pjesmu Evrovizije izjavili su da je "televoting najmjerodavniji način da pobijedi najbolji", ali da će zbog dijasporskog i "susjedskog" glasanja stručnom žiriju ipak prepustiti dio odluke o najboljoj pjesmi.

Broja članova žirija i postupak glasanja još nije poznat.