Muzika
23

Štokholm domaćin Eurosonga: Obećavamo pravi muzički spektakl

Klix.ba
Glavni grad Švedske Štokholm domaćin je Eurosonga 2016. Globe Arena bit će mjesto prestižnog takmičenja drugi put u historiji.

Polufinali će biti održani 10. i 12. maja, a finale 14. maja 2016. godine. Proces odabira grada domaćina Eurosonga 2016. krenuo je kada je Mans Zelmerlow pobijedio u Beču prije mjesec dana.

"Štokholm nam je dao ponudu koja garantuje da će ovaj događaj ponovo biti na najvišem mogućem nivou", rekao je Martin Osterdahl, izvršni producent Eurosonga 2016, koji je istu funkciju imao i za Eurosnog 2013. održan u Malmeu.

Štokholm je ponosan što će biti glavni grad muzičkog spektakla iz kojeg će pjesme biti emitovane u cijelom svijetu.

"Štokholm je muzika. Kreativnost je bliska našim srcima i to ćemo naglasiti. Biti domaćin Eurosonga daje nam mogućnost da udružimo ljude našeg grada i onih koji dolaze u muzici i svi će moći biti dio švedskog muzičkog čuda", rekla je Karin Wanngard, gradonačelnica Štokholma.

Globe Arena već je bila domaćin Eurosonga 2000. godine. Izgrađena je 1989. godine i u nju može stati između 14.000 i 16.000 posjetilaca. Dizajnirana je tako da može pokriti sve što je potrebno za održavanje tri showa. Pored nje se nalazi press centar koji može primiti 1.500 novinara.

Karte će se početi prodavati krajem ove godine.