Vukašin Brajić
0

"Što se tiče muzike, ja sam totalno neuk"

Piše: T. Sekulić
Vukašin Brajić s pjesmom "Munja i grom" predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na 55. takmičenju Eurosonga u Oslu. Kako je Brajić kazao za Sarajevo-x.com, i nadao se da će upravo on biti predstavnik BiH, te će se potruditi da osigura što bolji plasman na takmičenju u Norveškoj.

"Iako ne mogu reći da sam očekivao da ću upravo ja biti predstavnik BiH, nadao sam se tome. Još nisam uspeo sabrati sve utiske otkako su mi kazali da sam izabran da predstavljam BiH, štaviše nisam uspeo zaspati celu noć", kazao je Brajić za Sarajevo-x.com.

Na javni poziv koji je raspisala Radio-televizija Bosne i Hercegovine Brajić se najprije prijavio kao izvođač, međutim kasnije je, kako kaže, shvatio da su mu bolje šanse ako ima i pjesmu, odnosno dobrog autora iza sebe, te je kontaktirao Dinu Šarana iz grupe "Letu štuke".

"Raspitao sam se ko bi mogao da napiše pesmu koja bi mi odgovarala i tako sam došao do Dine. Kontaktirao sam ga, a on mi je odmah kazao kako već ima pesmu za mene. Pesma "Munja i grom" je veoma ozbiljna, iako je Eurosong možda više festival lakih nota, no ja sam zadovoljan jer je to upravo ono što sam i želeo", istakao je Vukašin.

Brajić već godinama živi u susjednoj Srbiji. Naime, on je rođen u Sanskom Mostu, no 1995. godine odselio je za Čačak, gdje su on i njegova porodica pronašli svoj novi dom. Posljednjih godina Vukašin živi i radi u Beogradu, no kako tvrdi, on uvijek ponosno ističe da je iz Sanskog Mosta, odnosno iz BiH.

Međutim, na naše pitanje da li je ikada bio u Sarajevu ili nekim drugim gradovima BiH osim u Sanskog Mostu i Banjoj Luci, Vukašin je odgovorio:

"Svake godine dolazim u Banja Luku, ali u drugim gradovima Bosne i Hercegovine nisam bio. Nije tačno da sam na "Operaciji Trijumf" govorio kako ne priznajem BiH kao svoju državu, već sam iskazivao bojazan da s obzirom da govorim ekavicu, a dolazim iz BiH, ni jedni ni drugi me ne žele prihvatiti kao svog predstavnika", ispričao je Brajić za Sarajevo-x.com, još jednom napominjući kako Sanski Most smatra svojim gradom.

On se osvrnuo i na komentare koji su se pojavili na brojnim internet forumima u kojima se navodi kako je finalistima "Operacije trijumf" obećano učešće na Eurosongu, te istakao kako to nije tačno i kako im niko nije takvo nešto obećavao, te da su svi oni ustvari bili žrtve velike medijske hajke.

Što se tiče Vukašinovog muzičkog obrazovanja, zbog ratnih dejstava on nije bio u mogućnosti da pohađa muzičku školu, no kasnije je sam stjecao znanje, te odlazio na privatne časove.

"Što se tiče muzike ja sam totalno neuk. Ali sam išao na privatne časove, jer u suštini nije me interesovalo kako ću doći do znanja bilo mi je samo bitno da to znanje usvojim", kazao je Vukašin dodajući kako je prošle godine imao veliki broj nastupa diljem zemalja regije.

Ipak, kako kaže sretan je što je upravo on izabran da predstavlja BiH na Eurosongu, te će se potruditi da osigura štro bolji plasman našoj zemlji na takmičenju najbolje pjesme Evrope koje se ove godine održava u Oslu.

"O mom plasmanu na Eurosongu trenutno je nezahvalno govoriti jer još ne znam ko mi je konkurencijia. Ipak, prijavio sam se kao izvođač jer smatram da mogu doprineti što boljem plasmanu Bosne i Hercegovine na predstojećem takmičenju", zaključio je Vukašin.

Stručna komisija je jučer donijela jednoglasnu odluku da BiH na Eurosongu 2010. predstavlja Vukašin Brajić, s pjesmom "Munja i grom", koju je napisao Dino Šaran.

Vukašin će već naredne sedmice doći u Sarajevo kako bi počeo s pripremama za takmičenje, a njegova izvedba pjesme "Munja i grom", premijerno će biti predstavljena bh. javnosti 7. marta 2010. godine.