Muzika
241

Steven Seagal večeras u Istanbulu svira blues gitaru

Anadolija
Nakon Ljubljane, Beograda, Sofije i nekih drugih evropskih gradova, američki glumac i režiser akcionih filmova, majstor aikidoa i muzičar Steven Seagal će večeras održati blues koncert u Istanbulu, javlja Anadolu Agency. 

Seagal je u okviru Thunderbox evropske turneje jučer doputovao u Istanbul. Sinoć je prisustvovao jednom od istanbulskih iftara. Rekao je da ga Istanbul oduševio, međutim ono što je najupečatljivije su građani Istanbula, istakao je Seagal na konferenciji za novinare.

"Ramazan je jedno od mojih najvećih vjerskih iskustava.  Čast mi je što sam mogao biti dijelom toga", kazao je Seagal.

Kako je i sam istakao, njegova žena ima turskih, a on sam mongolskih korijena. Prema tome, Seagal je kazao kako vjeruje da i on ima turske krvi zbog historijske i etničke povezanosti Turaka i Mongola. 

Seagalov koncert će se na otvorenom nakon što se završi iftar koji je planiran na istom mjestu.

"Moja turneja ima jednu tematiku. Filozofija koja me je vodila kroz život je slijedeća: trebamo poštovati i voljeti jedni druge. Trebamo voljeti i poštovati ljude koji se vode drugačijim filozofskim i duhovnim smjernicama. Ako ne možete cijeniti drugačije vjerovanje, rasu i zvukove, onda bar prema tim ljudima moramo pokazati toleranciju. Pjesma koju ću večeras izvoditi 'My God' govori upravo o tome", istakao je Seagal. 

Odgovarajući na pitanje kako objašnjava psihologiju uloga koje je imao u svojim filmovima i poruku mira i izbjegavanja nasilja koju šalje njegova muzika, Seagal je kazao kako je u filmu igrao ulogu koja mu je ranije pripremljena te da za to uzima novac. On je također istakao da mu je koncert mnogo uzbudljiviji od filma, jer na bini ima puno iznenadnih kretanja i sve je spontano, dok se filmski setovi uglavnom snimaju u tišini i sve je unaprijed isplanirano. 

Koncertom u Istanbulu Seagal završava turneju po balkanskim gradovima u okviru evropske turneje 2014.  Tokom svoje blues karijere kao gitarista svirao je sa legendama bluesa poput BB Kinga, John Lee Hookera, Bo Diddleya i Clarence “Gatemouth” Browna.