Muzika
19

"Stani na put": Film i pjesma koji pričaju o regionalnoj hip-hop sceni

Klix.ba
Uskoro izlazi dokumentarac o regionalnoj hip hop sceni, a danas pogledajte pjesmu koja prati film. Na pjesmi učestvuje većina regionalnih hip hop zvijezda koje su odlučile da stanu na put.

"Hip-hop je način života". Ovim motom se vode baš svi ljubitelji hip hop kulture. Na prostorima bivše Jugoslavije elementi hip hopa zaživjeli su sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, dok se na prve albume domaćih izvođača čekalo do više od desetljeća. Međutim, kada se hip hop scena etablirala, imala je šta ponuditi.

U dokumentarcu koji su producirali Red Bull Media House i MTV Adria, predstavljeni su pioniri i nosioci rep scene Balkana dok se vraćaju u prošlost i prisjećaju dragocjenih trenutaka.

Gru, General Woo, Bizzo, Baby Dooks, Remi, Shot, Koolade, Reksona, Marčelo, Edo Maajka, Frenkie, Kontra, Ikac, Struka, Shorty i Oneya, radijski voditelji i DJ-evi Slavin Balen, Phat Phillie, Frx , Soul i Munja uz muzičkog urednika Miška Bilbiju, opisuju svoj prvi dodir s hip hop kulturom, prvi put kada su uzeli mikrofon u ruke i bacili rime, izborili se za prvi album i stvorili neraskidivu vezu sa svojom publikom.

Osim priče o nastanku pokreta, film prati i proces stvaranja zajedničke pjesme repera iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koja obilježava 20 godina postojanja domaćeg repa.

Od aprila do juna 2014. godine u Beogradu i Zagrebu, pod vodstvom DJ Phat Phillieja, okupili su se Reksona, General Woo, Gru, Marčelo, Frenkie, Remi, Baby Dooks i Kontra i na Kooladeov beat snimili pjesmu u legendarnom Morris studiju u Zagrebu. Tako je nastala pjesma "Stani na put".

Dok njihove pjesme govore kako gledaju na život, u filmu ćete saznati kako ovi hip hop velikani vide njihove karijere i rep scenu. "Stani na put", film o počecima regionalne hip hop scene, možete pogledati u utorak, 10.11. 2015. godine od 21 h na www.redbull.ba i MTV Adria.