Podržavate li?
266

Srbijanski folker Aca Lukas najavio koncert i u Sarajevu nakon što su u Hrvatskoj tražili da se zabrani

N. O.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Srbijanski folker Aca Lukas najavio je projekciju filma "Pokidan" i koncert u Sarajevu 08. novembra, nakon što je njegov nastup u susjednoj Hrvatskoj izazvao kritike te su tražili da se zabrani.
Za 8. novembra 2023. godine organizatori najavljuju "nesvakidašnji događaj i brilijantan spoj premijere filma 'Pokidano u sportsko - kulturnom centru Skenderija u Sarajevu i koncerta Ace Lukasa".

Najava istog ovog događa u Splitu izazvala je burne reakcije u susjednoj Hrvatskoj, a oglasio se Domovinski pokret Splitsko-dalmatinske županije koji se oštro usprotivio koncertu.

"Nastavlja se invazija sumnjivih likova s istoka na hrvatsku glazbenu scenu", naveli su u saopštenju te upitali kakvu to poruku šalju mladosti "kada u jednom sportskom, javnom objektu organiziraju promociju filma koji veliča lik i djelo jednog ovisnika, nasilnika i zagovornika politike Aleksandra Vučića".

Vuksanović je u novembru prošle godine održao koncert u sarajevskoj Zetri kada je 10.000 ljudi s njim pjevalo uglas. Iste godine Lukas je bio u centru pažnje nakon što je napao Severinu zbog stava o Srebrenici.

Severina je u emisiji "Konačno petak" rekla sljedeće: "Ja sam sad ispala najgori ustaša rekavši da je u Srebrenici bio genocid - što i je bio genocid, kako god oni to nazivali: veliki zločin, mali zločin ili srednji zločin. Radi se samo o tome, da ako je bio genocid, onda bi neka država toj državi trebala platiti odštetu. Mislim da samo zbog toga oni ne priznaju da se to tako zove."

Lukas je na ovo kazao da Severina širi mržnju prema njegovom narodu: "Šta je ona rekla? To da li smo mi genocidan narod, tek nismo ako je ona rekla. Šta ona ima o tome da priča? Ako već idemo da pjevamo tamo, oni ovamo, mi ne bi trebalo da se bavimo time. Ima ko će o tome da priča, postoje sudovi, političari. To što je ona rekla, nije tačno, naravno. Koga zanima šta ona priča, njen posao je da pjeva", ispričao je u emisiji "Ekskluzivno".

Uzevši u obzir posjećenost njegovih nastupa u Bosni i Hercegovini nameće se zaključak da publika u mnogome ne mari za njegove upitne stavove.