Simbolično
116

Spustom mira i prijateljstva na Jahorini otvoren Festival 84, Bojan Križaj zapalio olimpijski plamen

Piše: El. Lj.
(Foto: D. S./Klix.ba)
Simboličnim Spustom mira i prijateljstva koji je s vrha staze Poljice predvodio Bojan Križaj, najveća legenda jugoslavenskog skijanja, i paljenjem olimpijskog plamena otvoren je prvi Festival 84 na Jahorini.

"Izuzetna mi je čast što sam pozvan na ovo otvorenje. Imao sam veliku tremu 1984. godine i moram reći da mi ni danas nije baš svejedno. Toliko ljudi, prijatelja, skijanja i pjesme. To je simbolika koju na ovom prostoru jednostavno možemo unificirati i baš mi je drago da učestvuju ljudi iz cijele bivše Jugoslavije", rekao je Bojan Križaj.

Niz staze Poljice simbolično su se spustila 84 skijaša, a nakon toga je na mjestu gdje su 1984. godine održane Zimske olimpijske igre Bojan Križaj zapalio olimpijski plamen i to originalnom bakljom Zimskih olimpijskih igara 1984. godine koju je specijalno za ovu priliku lično donio direktor Olimpijskog muzeja u Sarajevu Edin Numankadić.

Direktor Festivala EXIT Dušan Kovačević nije krio uzbuđenje, a istakao je kako mu je bila čast spustiti se niz Poljice s Bojanom Križajem.

"Priznajem da sam na trenutak osjetio kako izgleda taj olimpijski duh i zaista je bilo fantastično. Mi smo pokrenuli peti festival u regionu i on je simbolično nazvan upravo po Olimpijadi iz 1984. jer smo željeli podsjetiti šta sve možemo uraditi i koje visine možemo dostići kad svi radimo zajedno i kad smo ujedinjeni, a ne suprotstavljeni. To je ujedno i poruka ovog festivala", rekao je Kovačević.

Direktor Olimpijskog Centra Jahorina Dejan Ljevnaić rekao je kako su se trudili da EXIT festival dovedu na Jahorinu kako bi skijašima i posjetiocima omogućili i dobru zabavu.

"Ponosni smo što su izabrali nas kao destinaciju. Od sutra će raditi sve staze, a zainteresovanost je veća nego što smo očekivali. Prodato je više od 8.000 karata i svaki dan će biti sigurno 10.000 posjetilaca. Mislim da se Jahorina ove godine vratila u sami vrh evropskih ski-centara i da je ona sada broj jedan u regiji", rekao je Ljevnaić.

Nezaboravan dnevni party dobrodošlice na Festivalu 84 uveliko je u toku. Jasmine Palavra i Royal Wolf prvi su izvođači koji su zagrijali publiku Festivala 84, a tokom dana pridružit će im se Mahir Beathouse, Eduy, Drop Department i Alexander de Funk.

Od sutra će na Jahorini biti otvorene sve staze i svih pet dnevnih i noćnih bina. Do 18. marta nastupit će poznate internacionalne, regionalne i domaće zvijezde, kao što su Sigma, Asian Dub Foundation, Umek, Joris Voorn, Burak Yeter, Filatov & Karas, Mahmut Orhan, Patrice Baumel, After Affair, Bad Copy, Forest People, Frenkie, Kontra & Indigo, Helem Nejse, Mladen Tomić b2b Siniša Tamamović, Van Gogh, A Skitzo, Billain, Black Acid b2b Vanyano, DJ Soul, Forest People, Forniva b2b Andrej Jelić, G.Edd b2b Fedja Knajdl, Merakoon, Mr. Mehikano, Said5, Soole b2b Robert S, Woodie, Worda, Zli Jay i mnogi drugi. Više detalja o Festivalu 84 možete pronaći na zvaničnoj stranici festivala.

Još samo večeras do ponoći dostupne su vikend ulaznice sa 20 posto popusta po cijeni od 49 KM i dnevne ulaznice za petak ili subotu po cijeni od 29 KM, dok će cijena ulaznice na kapijama Festivala 84 od sutra biti viša. Ulaznice se prodaju putem prodajne mreže Kupikartu.ba.