Bizarni noviteti
29

Spotify kreira playliste na osnovu DNK svojih korisnika

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Spotify je komercijalna usluga za streaming muzike i muzičkog sadržaja nekoliko svjetski poznatih izdavačkih kuća, a odnedavno korisnicima pruža uslugu unošenja DNK kako bi im ponudili playlistu muzike koja je kompatibilna s njihovim genima.

"Ancestry DNA" je internetski servis koji će poslužiti Spotifyju da dobije rezultate DNK analize korisnika koji žele da im ova svjetski poznata streaming kompanija ponudi listu pjesama koja odgovara njihovim genima i koja je direktno povezana s njihovom porodičnom historijom.

Iz kompanije "Ancestry DNA" navode kako je zaštita privatnosti podataka vezanih za DNK njihov najveći priorirtet te navode da ni Spotify neće imati pristup bilo kojem od DNK nalaza. Također, iz Spotifyja su naveli da će korisnici samovoljno odlučiti žele li iskoristiti ovu novu opciju ili ne.

Zanimljivo je istaći kako je prema nedavnom istraživanju Spotify utrostručio broj pjesama koje korisnici mogu slušati i preuzeti kada su van mreže. Spotify Premium članovi ranije su bili ograničeni na 3.333 numere, a sada je broj povećan na 10.000, izvještava NME.

Kako navode iz Spotifyja, ovo ažuriranje će ohrabriti publiku da otkrije zvučni zapis svog naslijeđa.