Projekt Mirze Redžepagića
98

Spoj flamenka, makamske tradicije i sufijske poezije: Nairuz u subotu na sceni SARTR-a

Klix.ba
Ansambl Nairuz premijerno će u Sarajevu u subotu, 23. marta, nastupiti sa flamenko plesačicom.

Nairuz, projekt flamenko gitariste Mirze Redžepagića, kao dio bh. programa Dosterrados zatvorio je prošlog novembra XX2. Jazz Fest Sarajevo predstavljajući se u formi dueta i trija, a u subotu, 23. marta, publici će ponuditi cjelovečernji koncert međunarodnog ansambla čija muzika predstavlja spoj flamenka, makamske tradicije i sufijske poezije.

Uz Mirzu Redžepagića koji će svirati gitaru i oud, nastupit će i izraelsko-meksički kontrabasista Daniel More, nejista i vokalista iz Novog Pazara Almedin Varošanin te slovenska flamenko plesačica Urška Centa. Bit će to premijerni nastup Nairuza u Sarajevu u kvartetu sa vrsnom plesačicom iz Slovenije.

Ovaj koncert označit će ujedno i početak saradnje Jazz Festa Sarajevo i Sarajevskog ratnog teatra koji u koprodukciji organiziraju koncertnu sezonu 2019 pod nazivom "Grlom u jagode".

"Nairuz označava rađanje proljeća, početak cvjetanja prirode tako da je i ovaj naš Nairuz početak uzbudljive muzičke avanture", kaže Redžepagić.

Ulaznice za koncert Nairuza mogu se kupiti u sistemu Kupikartu.ba po cijeni od 15 KM. Na dan koncerta ulaznice će biti u prodaji na blagajni SARTR-a. Početak koncerta je u 20 sati.