{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Splitska kantautorica Billie Joan: Muzičkoj sceni treba manje obrada i više autorskih izvođača

11.10.2018. u 22:22
44
8
Splitska kantautorica Billie Joan: Muzičkoj sceni treba manje obrada i više autorskih izvođača
44
Splitska kantautorica Billie Joan: Muzičkoj sceni treba manje obrada i više autorskih izvođača
Mlada splitska kantautorica Ivana Pezo, javnosti poznatija kao Billie Joan, predstavit će se sarajevskoj publici u petak, 12. oktobra. Neobična boja glasa i akustična gitara zaštitni su znak ove Splićanke koja stvara i cijeni kvalitetnu muziku, a sarajevska publika imat će priliku uživo poslušati pjesme s njenog solo albuma "Barren land".
U Sarajevo dolazi prvi put, a s obzirom na to da je o glavnom gradu BiH čula samo riječi hvale kaže nam kako je sigurna da će biti izvrsno.

"Nisam nikada bila u Sarajevu. Mislim da je vrijeme da napokon prošetam gradom i probam neke specijalitete", rekla nam je.

Ivana je u ranim dvadesetim osnovala vlastiti bend nakon čijeg raspada okušava sreću kao frontmenica još nekoliko bendova te naposljetku, krajem 2013. godine, postaje solo umjetnica pod imenom Billie Joan.

"Znala sam odmalena da želim stvarati muziku i nastupati, tada još ne ovako samostalno, no stvari su se odvijale u tom smjeru pa sam tako i nastavila. Sve je krenulo u pravom smislu riječi kad sam postala dio 'Juda Recordsa', nezavisne izdavačke kuće iz Sinja, no ipak, imam osjećaj da smo tek sada na početku. U muzici je tako, nikad ne možeš biti posve siguran gdje si", rekla je.

Prošle godine je objavila album prvjenac "Barren land" za koji i publika i kritičari imaju samo riječi hvale.

"Imam osjećaj da me publika ili voli ili ne može smisliti, što nije nužno loše... Kritičari su bili puni pohvala i podrške, ali ne samo to, dobro su procijenili o čemu pričam i svojski se potrudili oko detaljne analize albuma, što ne dobije svaki izvođač, na tome sam veoma zahvalna", rekla je.

Njeni muzički uzori su Bob Dylan, koji zauzima počasno mjesto na dnu njene gitare, PJ Harvey, Springsteen, Billie Holiday, Joan Jett...

"Najviše me inspirišu događaji oko mene, pogotovo na prvom albumu, a na predstojećem drugom, događaji u meni", rekla je.

Ivana pjeva na savršenom engleskom jeziku kojim može konkurirati i na stranom muzičkom tržištu, a komentirajući domaću muzičku scenu danas rekla je kako nam treba malo manje obrada i malo više autorskih izvođača.

"Ljudi se danas previše čude kada neko, nešto manje popularan, kaže da stvara svoju muziku. To ne bi trebalo nikoga čuditi. Pa sad, pisao ti o tome kakvo je stanje u državi ili kakvo je vrijeme vani, bitno je da je originalno i autentično. Nije više ni bauk kada pišeš na engleskom, iz kojih god razloga", rekla je.

U slobodno vrijeme predaje engleski u jednoj splitskoj privatnoj školi.

"Pomalo i pišem tako da ću, ako ovo s muzikom ne uspije, napisati knjigu 'Confessions of a failed musician'. Na engleskom, naravno", rekla nam je Ivana na kraju razgovora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: