Dom mladih
0

Space DJz drugi put u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Malo je onih DJ-a i producenata u modernom techno svijetu koji se mogu pohvaliti da su stvorili svoj orginalni stil i sound, za koji mogu reći da je samo njihov, to se u praksi stvarno desilo Space DJz, tj. Jamieu Bissmireu i Benu Longu imenima koji se kriju iza tog projekta. Upravo oni 15. maja nastupat će u Domu mladih u Sarajevu.
Već početkom 1990-tih Space DJz su pomiješali čisti techno sa svojom velikom ljubavlju hip-hopom čime su stvorili svoj vlastiti stil koji im danas ni ko nemože osporiti.

Prvi EP izdali su 1995. godine na nekada slavnom labelu Infonet, ubrzo zatim slijedi izdanje na legendarnom Reload. Pravi okret desio se sa "Return to Earth EP" koji sadrži klasik "Side On" koji se i dan danas svira od strane mnogih DJ-a.

Zatim slijede izdanja za velike etikete kao što su Novamute i Soma da bi sve kulminiralo izlaskom albuma "On Petrol", koji izražava njihove korijene u potpunosti kombinirane sa analognim technom i haotičnim electronskim sferama.

Iste godine Space DJz su izbacili njihov najveći hit do sada "AK-47".

U proteklo vrijeme Space DJz su dokazali svoje perfektno umijeće iza gramofona. Radeći zajedno na četiri gramofona i dva miksera kao i u solo izvedbama, Ben i Jamie su stvorili pravu umjetnost od DJ-inga. Od 2010. godine su svoj legendarni set 4x2 proširili na čak 8x2. Nastupili su u svim važnim techno klubovima u svijetu, a imali su i rezidenciju u renomiranom Londonskom "Lostu" i belgijskom "Zoou".

U Sarajevu su nastupili 2001. godine u Domu mladih i po mnogima je to bio najbolji techno party koji se desio u Sarajevu.

Domaća podrška su: Mikatek - Innervate Records, Mostar, Focho - Dom mladih resident, Sarajevo i Wedran - Triptonite, Sarajevo.

Cijena ulaznice je 15 KM, a na dan partyja 20 KM.