Muzika
0

Soundtrack 'Matrix: Reloaded': rock, elektronika i savršenstvo

Klix.ba
Sigurno najočekivaniji film ovog ljeta je <i>Matrix: Reloaded</i>, a njegov soundtrack obećava nešto još savršenije od prethodnika iz 1999. godine: agresivni rock, elektroniku i drugi disk pun originalne muzike iz filma.

'Are you motherfucking ready for the new shit?' To bi bili textovi pjesme The New Shit od Marilyna Mansona, druge po redu Reloadedu. Čovjek sigurno misli na fenomenalne zvukove njegovog novog albuma The Golden Age Of Grotesque, ali i na ostatak Matrix: Reloaded soundtracka.
Prvi single sa soundtracka je Sleeping Awake od grupe P.O.D., koji su nedavno dobili novog gitaristu Jasona Trubya, nakon razlaza sa Marcosom Curielom u februaru. Ova melodična pjesma je lišena repanja koje su zamijenili moćni vokali i gitare, a text govori o nekim religijskim otkrivanjima. "Ovaj film ima mnogo biblijskih tema, pa su režiseri htjeli to i zadržati.", govori frontman Sonny Sandoval.

Na soundtracku se također nalazi i nova pjesma Deftonesa - Lucky You - elektronski dominirana pjesma i prava promjena za ovaj bend, koji izdaje novi album 20. maja. Vokali frontmana China Morena pospješuju pjesmu, dok refren zvuči kao nešto od Nine Inch Nailsa.

Svoj debi na cd-u ima Team Sleep, Morenov elektronski projekat sa Toddom Wilkinsonom i DJ Crookom, sa pjesmom The Passportal, koja zvuči kao Orbital. Još jedna pjesma vrijedna spomena je Rob Zombieva stvar Reload (Time To Die). Nakon što je završio grube i sirove pjesme za svoj film House Of 1000 Corpses, Zombie je bio spreman da se okrene budućnosti i rezultat je bila ova pjesma sa digitalno obrađenim glasovima i zvučnim efektima.

Najneobičnija pjesma na soundtracku je sigurno remix Paula Oakenfolda - radi se o pjesmi When The World Ends, u originalu od grupe Dave Matthews Band.

Ostali Oakenfoldov rad na cd-u uključuje pjesmu Dread Rock, dok je grupa Fluke uradila pjesmu Zion. I još jedna pjesma je tu: Furious Angel od Roba Dougana.

Možda kombinacija sirovog rocka i elektronike ne izgleda kao prava kombinacija onima koji nikad nisu voljeli techno, ali kreatori cd-a garantuju da je kombinacija savršena.

Na drugom cd-u soundtracka Matrix: Reloaded se nalazi muzika filma, na kojem se nalazi Douganova stvar Chateau Fight, melodije elektronike od Juno Reactora i orkestralni komadi Dona Davisa koji je radio i na prvom filmu.