12 riječi
166

Snimljena u Mostaru: Poslušajte novu "himnu" Evrope koja je napravio Richard Medić

Klix.ba
Richard Medić, državljanin BiH rođen u Australiji, komponovao je pjesmu koja bi mogla biti nova himna Evrope. Inspiracija je bila njegova dvogodišnja kćerka koja je izgovorila 12 riječi od kojih je pjesma napravljena.

Pjesma je nastajala 25 godina i nazvana jednostavno "The Europe Song". Snimljen je i video u kojem se pojavljuje 12 zvijezda, 12 djece koja pjevaju pjesmu koja se sastoji od 12 riječi. Zadnjih 12 nota muzike je iz Beethovenove "Ode radosti", prave himne Evrope.

"Pjesmu sam počeo pisati u spavaćoj sobi u Melbourneu 1992. godine i na nju sam zaboravio do 2016. godine kada je Evropska komisija zamolila moju agenciju da ispriča priču o temi "Nova pripovijetka za Evropu". U početku je svrha pjesma bila povezati Evropljane koji nemaju interes sa EU. Pjesma to može uraditi, a klijentu se svidjela ideja. Ova pjesma čini da se kao Evropljani osjećamo kao porodica, nadam se da će i u vama to probuditi", rekao je Medić.

Tekst se sastoji od riječi na francuskom, poljskom, engleskom i izmišljenom jeziku jer mu je tada dvogodišnja kćerka učila različite jezike.

"Rekli su mi da riječi zvuče istočnjački, ali to je zbog toga što originalnu verziju izvode lokalni pjevači iz Mostara u BiH. Fonetički, tekst reflektuje porodice jezika sjevera, juga, istoka i zapada Evrope. Zbog toga ćete se osjećati prirodno kada budete pjevali ovu pjesmu bez obzira iz koje ste zemlje", poručio je autor.

Pjesma je snimljena je u studiju Baraka koji vodi Atila Aksoj iz Zostera, a jedan od pjevača je Mario Knezović, dok je Goran Rebac uradio beatove.