Cijenjeni muzičar
136

Sjećate li se Ipeta Ivandića, bubnjara Bijelog dugmeta? Njegova smrt je obavijena velom tajne

I. S.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Goran Ipe Ivandić je bio legendarni bubnjar Bijelog dugmeta. Njegov talent je itekako doprinio popularnosti ove grupe. Nažalost, izgubio je život u 39. godini što predstavlja nenadoknadiv gubitak za muzičku scenu.

Rođen je 1955. godine u Varešu, a zatim se njegova porodica preselila u Sarajevo. Sredinom 1970. se s prijateljima učlanio u muzičku sekciju Pionirskog centra Boško Buha. Iz hobija su odlučili osnovati grupu Crossroads, a prethodno su skupili novac za kupovinu muzičkih instrumenata. Ipetu su, po "sistemu" pismo-glava, pripali bubnjevi.

Grupa Mobi Dik mu je 1972. ponudila da tokom ljetne sezone svira u Trpnju, na šta je on pristao. Ubrzo je postao jedan od najistaknutijih bh. muzičara, a 1973. postaje član Bijelog dugmeta. Učestvuje u snimanju albuma "Kad bi bio Bijelo dugme", "Šta bi dao da si na mom mjestu"...

Goran Bregović je 1978. otišao u vojsku, a tada su Ipe i klavijaturista Laza Ristovski odlučili napustiti Bijelo dugme i pokrenuti projekt Stižemo. Međutim, Ipe je uhapšen zbog posjedovanja hašiša i bio je osuđen na tri godine zatvora. Na izdržavanje kazne otišao je u Foču 1981., a tu se istakao primjernim ponašanjem.

Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ga je na Dan Republike 1982. oslobodilo daljeg izdržavanja kazne. Odlučio se vratiti u Bijelo dugme i tu je radio sve do njenog raspada 1989.

Treba spomenuti da je Ipe snimio albume "Kakav divan dan" i "Amila" sa djevojkom Amilom Sulejmanović, koja je također cijenjeno ime sarajevske muzičke scene. Bila je prateći vokal u Bijelom dugmetu, a ljepote njenog glasa se naročito istakla u pjesmi "Volim te još" grupe Valentino. Sarađivala je sa Bombaj štampom, Zlatkom Manojlovićem, Nedom Ukraden i drugim izvođačima.

Nije poznato gdje je Ipe živio nakon raspada bivše države. Neki kažu da je stanovao u Beogradu, a Željko Bebek je u jednom intervjuu spomenuo da je živio u Beču. Ipe je 12. januara 1994. pronađen mrtav ispred hotela Metropol u Beogradu. U policijskom izvještaju je navedeno da je izvršio samoubistvo, ali mnogi smatraju kako je ovo netačno te da je on zapravo ubijen.

Amila trenutno živi u Londonu. Prije tri godine javnosti je predstavila knjigu "Ključ bubnja Tama", koja, između ostalog, govori o Ipetu. Iako nije direktno otkrila razlog njegove smrti, smatra da se on da naslutiti.

"Nakon knjige dobila sam i više od odgovora koje sam tražila nakon Ipetovog odlaska. Ali, uglavnom svima je i više nego jasno šta se desilo s njim", kazala je tada.