Uskoro novi album
95

Sjećate li se grupe Mirzino jato? Najavljuju povratak na muzičku scenu

N. O.
Foto: Croatia Records
Foto: Croatia Records
Bh. grupa Mirzino jato, koja je obilježila muzičku scenu krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, najavljuje novi album pod nazivom "King is Back".

Na web stranici Croatia Recordsa objavljena je novost da album donosi jedanaest novih pjesama i obećava povratak u stilu, "donoseći svoje prepoznatljive groovy zvukove prožete disco elementima koji neumorno potiču na ples".

"King is Back" predstavlja snažan spoj nostalgičnih elemenata koji podsjećaju na zlatno doba disca, uz moderni dodir koji osvježava zvuk benda. Pjesme s albuma odišu energijom čineći ih savršenim izborom za plesne podije, ali i opuštene trenutke.

Foto: Croatia Records
Foto: Croatia Records

Sastav Mirzino jato je nastao krajem 1970-ih pod snažnim utjecajem njemačkog disco sastava Boney M. Originalni članovi benda su Mirza Alijagić, Zuzi Zumreta Midžić i Gordana Ivandić.

Alijagić, lider grupe Mirzino jato, je u intervjuu za Klix.ba još 2020. godine najavio njihov povratak na scenu.

Svojim prethodnim albumima "Šećer i med" (1979.) i "Naјslađi rode" (1983.), Mirzino jato je ostavilo neupitan trag na muzičkoj sceni regije. Sve pjesme sa ta dva albuma je za sastav napisao Zele Lipovača, frontmen grupe Divlje jagode.

Jedan od najvećih hitova benda, pjesma "Apsolutno tvoj" s albuma "Šećer i med" osvojila je srca publike diljem regije.

"Niko ne razmišlja kad pravi, da će napraviti hit i da će neka pjesma postati hit, ali 'Apsolutno tvoj' je to zaista bila. Ta je pjesma u Sarajevu tri puta odbijena, loša procjena. Nakon toga sam otišao u PGP u Beograd, oni su prihvatili pjesmu i tako je sve krenulo. Pjesma je na svoj način djelovala na mene, ali je sto puta bolje djelovala na publiku. 'Apsolutno tvoj' je meni i Mirzinom jatu otvarala sva vrata u bivšoj Jugoslaviji, čak i danas", otkrio je ranije u intervjuu za Klix.ba Alijagić.