{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Sjećanje na grupu koju ćemo pamtiti "U inat godinama"

F
FENA
11.9.2006. u 21:37
0
0
Sjećanje na grupu koju ćemo pamtiti "U inat godinama"
0
Sjećanje na grupu koju ćemo pamtiti "U inat godinama"
Promocija romansirane biografije i fotomonografije "Indexi: U inat godinama", održana je danas u amfiteatru "Unitica".
Promociju je pratila i izložba akvarela Slobodana Bode Kovačevića. Kovačević je javnosti malo poznat kao slikar, a izložba postavljena u Maloj galeriji Unitica, prijatno je iznenadila brojne posjetioce.

Izložbu je otvoro Alija Hafizović Haf koji je govoreći o akvarelima Slobodana Bode Kovačevića rekao da lirik kakav je i bio u muzici Bodo i nije mogao biti drugačiji ni u svom drugom izabranom mediju – slikarstvu. Hafizović je rekao da su slike Bode Kovačevića ostale kao dio života izuzetno nadarenog čovjeka.

Romansirana biografija grupe uz koju smo rasli, voljeli, radovali se i tugovali “U inat godinama” autora Josipa Dujmovića, bila je povod da se na jednom mjestu nađu oni koji su nekad svirali za ovu grupu pa tako i oni koji su za “Indexe” pisali tekstove.

Tako je promocija započeta upravo tekstovima pjesme “U inat godinama” koje je pročitao autor MIroslav Pilj.

Autor Josip Dujmović rekao je da je ovo knjiga o Sarajevu, sarajevskoj muzičkoj sceni, a sve je i dočarao čitanjem odlomaka iz knjige.

Urednik izdanja Dragan Šimović rekao je da je riječ o knjizi koja je između fikcije i stvarnosti, o knjizi koja ima svoju hronološku strukturu.

“U inat godinama” je izdanje koje će nas podsjetiti kako je muzika uvjek radost, pa i kad tugujemo. U ovoj knjizi možda smo dobili natrag dio sebe koji smo u desetljećima iza izgubili, dio sebe koji smo možda zaboravili”, rekao je između ostalog Šimović.

Ismet Nuno Arnautalić prisjetio se početaka ove grupe,
Maja Perfeljeva, autorica pjesma “Da sam ja netko”, “Sanjam” i drugih sjetila se početaka sardnje sa Indexima. A o svojem drugovanju, kako sa Indexima, tako i sa stihovima govorio je i autor pjesme “Negdje na kraju zatišja” Želimir Altarac Čičak.

Prva 44 primjerka "Kolekcionarsko izdanje" box-seta "Indexi: U inat godinama" namijenjeni su svim članovima grupe, te njihovim muzičkim saradnicima i saradnicima u knjizi, a svaki će primjerak imati posvetu, autentičnu i originalnu za svakoga od onih koji će dobiti ovakav primjerak

Tako su ovom prilikom porodicama preminulih članova grupe uručena specijalna izdanja knjge sa fotografijom člana i specijalnom posvetom, tačnije nekim od stihova. Knjige su uručene ili će biti uručene porodicama: Davorina Popovića, Slobodana Bode Kovačevića, Džordža Kisića, Nedima Hadžihasanovića, Šefke Akšamije.

Sve u svemu večerašnje druženje bilo je i lijepo i tužno sjećanje na grupu koja je trajala skoro pola vijeka.

Nakon promocije u Sarajevu, Josip Dujmović, autor romansirane biografije "Indexi: U inat godinama", svoju knjigu će promovirati u Zenici, Banjoj Luci i Zagrebu.

Zagrebačko predstavljanje knjige će biti iskorišteno i za promociju hrvatskog izdanja dvostrukog CD albuma "Indexi: U inat godinama".

U spomenutim će gradovima promocije biti tokom septembra, a već se ugovaraju termini za promocije u svim gradovima bitnim i zanimljivim za karijeru Indexa (Beograd, Novi Sad, Split, Zadar, Dubrovnik, Mostar, Tuzla, Osijek), nakon čega će uslijediti promotivna turneja po nekim evropskim zemljama.

Prvi tiraž romansirane biografije i fotomonografije "Indexi: U inat godinama" nosi oznaku "Kolekcionarsko izdanje". Broj primjeraka će biti ograničen na 500 i prodavat će se kao luksuzno box-set izdanje u kojem će, uz roman i fotomonografiju, biti i kompilacijski album "Indexa". Box-set neće biti u slobodnoj prodaji, nego će se moći poručiti isključivo putem interneta direktno kod izdavača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: