Legendarni muzičar
318

Sjećanje na doajena sevdalinke: Prije 16 godina zauvijek je otišao Safet Isović

N. C.
Safet Isović
Safet Isović
Na današnji dana prije 16 godina zauvijek nas je napustio jedan od najvećih bosanskohercegovačkih umjetnika i doajen sevdalinke - Safet Isović.

Safet Isović rođen je 1936. godine u Bileći. Za vrijeme Drugog svjetskog rata preselio se sa porodicom u Banju Luku, gdje je pohađao "Šestu narodnu školu". Po završetku rata vratio se u rodni grad, gdje je završio nižu gimnaziju. Nakon toga upisao je gimnaziju u Trebinju.

Međutim, u šestom razredu prelazi u Slavonski Brod, gdje je maturirao 1955. godine kao jedan od najboljih učenika Gimnazije "Zlatko Scheider". Iste godine upisao je Pravni fakultet u Sarajevu. Tokom studija često je pjevao sa prijateljima po hodnicima fakulteta, pa ga je Hasko Hverić nagovorio da postane član ansambla narodnih igara i pjesama Studentskog društva "Slobodan Princip Seljo".

Ipak, prvo je morao da dokaže svoj talenat na audiciji koju su vodili Selim Salihbegović, Selver Pađić i drugi. S obzirom da je talenat bio neosporan, odmah je primljen u ansambl. Naredne godine kolege iz KUD-a su ga nagovorile da okuša sreću na audiciji za pjevača Radio Sarajeva.

Prošao je iz drugog pokušaja i dozvoljeno mu je da snimi dvije pjesme. Riječ je o numerama "Kad ja pođem iz Sarajeva grada" i "Sinoć prođoh kraj Morić han" koje su emitovane 1957. godine.

Prvu singl ploču Isović je snimio 1958. godine. Na njoj su bile numere "Sarajčice hajdemo" i "Kad ja pođoh na Bembašu". S obzirom na uspjeh prve singlice Diskografska kuća Jugoton je odlučila da Isoviću da priliku da snimi još dva singla sa pjesmama "Koliko je Prijedor-Polje", "Moj zumbule", "Brigo moja", "Oj, djevojko Hercegovko" i "Haj, Banjaluko!".

Za njega se pročulo i van granica Bosne i Hercegovine, a 1962. snimio je "singlicu" s pjesmama "Vrbas voda nosila jablana" i "Zašto Sike, zašto" te EP-ove pod nazivom "Pjesme iz Bosne", "Gornju Tuzlu opasala guja" i album sevdalinki sa Zaimom Imamovićem.

Safet Isović pjesmu
Safet Isović pjesmu "Život sam ti draga dao" izdao je 1971. godine

Svoj prvi veliki koncert Safet je održao beogradskom Domu sindikata 19. marta 1963. godine. Svojim glasom i talentom za interpretaciju sevdalinki oduševio je sve prisutne. Uslijedile su pjesme "Mehmed Paša", "Dobio sam tri poljupca", "Telal viče po Hercegovini", "Sve djevojke iz mahale", "Spremio sam svog dorata", "Ti si, draga", "Radujem se svjetlu dana", "Ako hoće, hoće", "Na mezaru majka plače" i druge.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Safet je snimio nekoliko stotina pjesama. U početku je kao i ostali izvođači snimao singl ploče s dvije, a zatim sa četiri pjesme. Polovinom 1970-ih počeo je snimati LP (Long play) albume, a kasnije CD-e.

Dvorane u kojima je održavao solističke koncerte, širom svijeta, su bile prepune kad god je gostovao. Vrhunac svih tih gostovanja je bio održani koncert u prepunoj operskoj dvorani u Sydneyu u kojoj je ušao u katalog izvođača i jedini je pjevač iz bivše Jugoslavije koji je u njoj gostovao. Snimio je brojne sevdalinke za arhiv Radio Sarajeva uključujući i nekoliko sevdalinki uz saz.

Zahvaljujući Safetu, mnoge sevdalinke su ostale zabilježene za sva vremena kroz njegove audio i video snimke i arhivske snimke za Radio Sarajevo. Kroz dugu muzičku karijeru je sarađivao sa mnogim muzičarima, izvođačima i tekstopiscima. Snimio je dosta pjesama u duetu sa izvođačima: Zaimom Imamovićem, Nadom Mamulom, Mehom Puzićem, Miletom Petrovićem, Bebom Selimović.

U ljeto 1992. godine, tokom rata Isović je bio teško ranjen u svojoj porodičnoj kući u Sarajevu. Jedno vrijeme zadržava se u Zagrebu, gdje učestvuje u osnivanju društva hrvatsko-bošnjačkog prijateljstva. Nakon rata vratio se u Sarajevo. Posljednji veliki solistički koncert održao je 29. maja 2003. godine u Zetri u Sarajevu. Aktivno je pjevao više od pola vijeka.

Preminuo je 2. septembra 2007, a ukopan je dva dana kasnije u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.