Muzika
39

Sjajni muzičar snimio album, a za njegovo izdavanje potrebna mu je naša pomoć

Klix.ba
Sjajni mostarski muzičar Sanel Marić Mara snimio je novi album "Kovilje", a da bi on ugledao svjetlo dana pokrenuta je crowdfunding kampanja u kojoj svi mogu učestvovati.

Kampanja ima za cilj osigurati sredstva za dovršetak i digitalno objavljivanje albuma "Kovilje" snimljen u Muzičkom centru Pavarotti početkom ove godine.

Kampanja je krenula u ponedjeljak, 07.11.2016. a usmjerena je na udruživanje s ciljem da se konačno napravi album “Kovilje” i digitalno objavi do proljeća 2017. godine.

Kampanja nije bila ideja Mare i benda već je došla od prijatelja i porodice okupljenih oko benda, jer su željeli konačno čuti 14 novih pjesama na albumu “Kovilje”.

Svi oni koji odluče učestvovati u kampanji zauzvrat doprinesenom novcu dobit će dar (“znak zahvalnosti”). Sredstva koja budu skupljena tokom kampanje će biti iskorištena za miks i master albuma u Mostaru i Holandiji.

Šta je crowdfunding?

Crowdfunding je postao popularan način online sakupljanja sredstava za pojedince i organizacije širom svijeta. Crowdfunding koriste i umjetnici, a posebno muzičari kako bi snimili i izdali svoju muziku.

Ova metoda radi tako što se putem društvenih medija ljudi upitaju za doprinose kampanji, a zauzvrat učesnici dobiju neku vrstu dara. Darovi koji su ponuđeni u ovoj kampanji uključuju: digitalni download albuma, koji će biti na raspolaganju u proljeće 2017. (nakon što se finalizira miks i master); fotografije albuma; ekskluzivni YouTube Live koncert; i dvije nove bonus pjesme, koje će biti na raspolaganju za Novu godinu. Koliko je nama poznato, u Bosni i Hercegovini dosad nije pokušano s ovom metodom kako bi se pomoglo izdavanje muzičkog albuma, navode u saopćenju iz Marinog tima.

O albumu "Kovilje"

I ovaj put Mara je pribjegao za njega karakterističnom spoju poezije i muzike. Na novom albumu su pjesme suvremenih hercegovačkih pjesnika poput Marka Tomaša, Nedima Čišića, Mehmeda Begića i Gorana Karanovića, ali i neke probrane stare pjesme koje nikada nisu imale priliku biti propisno snimljene. Sve pjesme su snimane "starinski", uživo i na prvu.

Zajedno s Marom na "Kovilju" su radili neki od najboljih bh. muzičara. Dario Lukić na klaviru, Marko Javkovljević na basu, bubnjar Jasmir Sljepčević Boske te kao gosti Dino Šukalo na solo gitari i Sandi Kavara na mandolini.