U NPS
52

Sjajan koncert solista Sarajevske filharmonije oduševio mnogobrojnu publiku

D. J.
Foto: Press
U Narodnom pozorištu Sarajevo u subotu, 20. januara održan je tradicionalni koncert na kojem su se predstavili članovi orkestra i to u ulozi solista.

Sarajevska publika imala je priliku uživati u djelima A. Vivaldia, G. Briccialdia, J. Sibeliusa, A. Hačaturjana i P. Gacia koja su interpretirali Arvida Kullolli-Vračo-violina; Lejla Kezo-violina; Jovana Jevtić-engleski rog; Lidija Paulin-violončelo; Adi Šehu-flauta; Admir Vračo i Ivan Ščitinski-truba.

Orkestar je predvodio, publici dobro poznat, maestro Slaven Kulenović koji je u program uvrstio i djelo B. Smetane u čast obilježavanja 200. godišnjice njegovog rođenja.

"Koncert solista Sarajevske filharmonije prvi je koncert u Novoj godini koji izvodimo sopstvenim snagama, solistima iz našeg orkestra. Ovaj koncert je tradicija i velika šansa za naše kolege, soliste i članove Sarajevske filharmonije da izađu iz zone komfora koji imaju kada sviraju zajedno i ono meni najdraže, predstave se sarajevskoj publici. Ove godine imamo čak sedam solista koji su vrijedno pripremali svoj solistički nastup već nekoliko mjeseci. Koncert ima dodatno veliku važnost za nas jer Novu godinu započinjemo s dva nova kontrabasa i novom konstrukcijom scenskih elemenata, koje nam je poklonila Evropska unija. Ovom prilikom želim izraziti posebnu zahvalu ambasadoru Sattleru na prepoznavanju važnosti i misije Sarajevske filharmonije kao jedinog simfonijskog orkestra u Bosni i Hercegovini", izjavio je Vedran Tuce, direktor JU Sarajevska filharmonija.

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i protekle, svoju podršku Sarajevskoj filharmoniji nastavio je i u ovoj godini. Pored dva kontrabasa vrhunske kvalitete, modela Milano i Corleone, tradicionalno izrađenih u renomiranoj radionici Björn Stoll u Njemačkoj, nova donirana sklopiva bina pružit će okrestru veću fleksibilnost za scenske postavke.

Koncertu je prisustvovao i Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH. "Drago mi je što smo uspjeli pružiti podršku Sarajevskoj filharmoniji kako bi nastavila i dalje oduševljavati publiku. EU nije samo projekat političkih i ekonomskih integracija, to je i projekat koji gradi veze među ljudima u svim sferama. Muzika i kultura imaju moć zbližavanja ljudi i imaju poseban značaj. Bosna i Hercegovina je geografski i kulturno oduvijek u srcu Evrope, a mi ćemo nastaviti pružati podršku kulturi u ovoj zemlji", rekao je ambasador Sattler.

Veče je bilo posebno emotivno za izvođače, koji su svojim interpretacijama poznatih dijela prenijeli najljepša i jedinstvena osjećanja prisutnoj publici.

"Kada dugo godina svirate u orkestru i dijelite iste izazove, ciljeve i posebno emocije sa svojim kolegama u orkestru, vi prestajete biti poznanici i saradnici, postajete jedna velika porodica, jedan uigran tim koji živi i diše zajedno. A onda izađete ispred tih ljudi, osjećate njihovo uzbuđenje i podršku da se predstavite u najboljem svjetlu. Nekada je teško iskontrolisati sve te emocije i adrenalin kada izađete na scenu, ali to daje posebnu draž ovakvim koncertima. Drago mi je da se Koncert solista Sarajevske filhramonije događa svake godine i prerasta u jednu lijepu tradiciju, jer zaista mislim da Sarajevska filharmonija sa svojim kadrom ima veliko bogatstvo koje treba sa ponosom prezentirati", naglasio je Adi Šehu, solista orkestra –flauta.

Evropska unija je podržala rad Sarajevske filharmonije kroz projekat "EU za lokalne zajednice" koji Evropska unija finansira s ciljem poboljšanja životnog standarda i jačanja kapaciteta lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD) s partnerskom organizacijom Help.