Muzika
0

Sinovi Boba Marleya održavaju koncert u njegovu čast

Sarajevo-x.com
Četiri sina Boba Marleya održat će koncert kojim žele obilježiti 62. rođendan njihovog oca, objavio je porodični glasnogovornik Jerome Hamilton.

Koncert "Smile Jamaica" najavljen je za 10. februara, a bit će biti održan u mjestu rođenja reggae muzičara Nine Miles u pokrajini St. Ann.

Koncert nosi naziv šoua iz 1976. godine, kojim je vlada bivšeg socijalističkog premijera Michaela Manleya pokušala promovirati harmoniju između politički sukobljenih klanova.

''Stephen Marley i njegova braća Ky-Mani, Damian i Julian pokušavaju poslati poruku mira, iako to neće biti na tako radikalan način kako je Bob činio'', dodao je Hamilton.

Hamilton je rekao da Ziggy Marley, najpoznatiji od sve djece legendarnog muzičara, neće biti u mogućnosti prisustvovati koncertu, te da on rijetko dolazi na Jamajku.

Ziggy Marley, koji živi u Los Angelesu, osvojio je četiri Grammyja sa svojim bendom Melody Makers, u kojem su zajedno sa njim bili brat Stephen i sestre Sharon i Cedella. Bend se raspao 1999. godine.

Marleyeva djeca i Rita Marley, pjevačeva udovica, nastupaju i danas širom svijeta. Rita, koja je često pratila muža sa svojimvlastitim soul triom I-Threes, će najvjerovatnije prisustvovati koncertu.

Marley se iz siromaštva Kingstona izdigao u globalnu zvijezdu. Njegovi tekstovi posvećeni ''jednoj ljubavi'' i socijalnoj revoluciji od njega su napravili ikonu širom svijeta, pogotovo u zemljama u razvoju.

Marley, posvećeni Rastafarijanac, preminuo je 1981. godine u Miamiju od raka.

Od njegove smrti, muzički svijet i rastafarijanska zajednica proslavljaju njegov rođendan, a neki ga smatraju i prorokom.