Muzika
0

Shaderwan Code 25. novembra u BKC-u

Sarajevo-x.com
Na Dan državnosti BiH, 25. novembra, u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu će nastupiti grupa Shaderwan Code, koju čine članovi grupe Zabranjeno pušenje i skupina djevojaka iz hora Arabeske Zagrebačke džamije.

Saradnja između Zabranjenog pušenja, jednog od najpoznatijih rock bendova BiH, ali i bivše Jugoslavije, i djevojaka iz hora Arabeske koji iza sebe ima tri uspješna albuma, desila se tokom rada na soundtracku filma Nafaka u režiji Jasmina Durakovića.

Rock and roll veterani i pet vokala hora poznatog po jednoj od najboljih interpretacija ilahija u jugoistočnoj Evropi pod zajedničkim imenom Shaderwan Code kreirali su muzički prvjenac Kad procvatu behari objavljen u aprilu ove godine.

U pitanju je spoj obrada tradicionalnih pjesama i ilahija iz BiH i obrada pjesama Zabranjenog pušenja: Puče puška, Moj golube, Dok čekaš sabah sa šejtanom, Lijepa Alma, Kad procvatu behari...

Ovu muzičku šetnju kroz pjesme Zapadnog Balkana, prvenstveno Bosne i Hercegovine, koju čini spoj bosanskih ilahija, sevdalinki i kasida, upakovanih u rock and roll i jazz aranžmane, muzička kritika je već proglasila izvrsnim uratkom. Uz to, spotovi za pjesme Kad procvatu behari i Puče puška već dugo su hitovi na servisuYouTube.

Koncert Shaderwan Codea, koji će za Dan državnosti, 25. novembra, biti održan u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu od 20 sati, predstavlja svojevrsni muzički i scenski spektakl. Uz svjetlosne efekte i videoprojekcije, koncert Shaderwan Codea će biti prekrasno muzičko putovanje koje će sigurno oduševiti sarajevsku publiku.

Ulaznice za koncert su u prodaji od 9. novembra na prodajnim mjestima na platou KSC Skenderija, ispred Sarajevske tržnice te na blagajni Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu. Cijena ulaznica u pretprodaji je 30 KM, dok će na dan koncerta koštati 40 KM.