11 godina na sceni
353

Seven Up svojevremeno je bio najpopularniji boy bend u BiH: Sjećate li se njihovih hitova?

N. O.
Seven Up (Foto: Facebook)
Seven Up (Foto: Facebook)
Usljed smrti Damira Pašića Dadija, nekadašnjeg člana boy benda Seven up, mnogi se prisjećaju njihovog rada, ali i najvećih hitova koji su obilježili postojanje benda u periodu 90ih i početka 2000ih godina.
Grupa je osnovana 1993. godine, a kroz jedanaest godina postojanja osvojili su publiku kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji te su svojevremeno bili najpopularniji boy bend s ovih prostora.

Prvi put su nastupili na festivalu Vaš šlager sezone '93 na kojem su se predstavili kompozicijom "Princeza Neona" te u konkurenciji sarajevske pop scene osvojili 4. mjesto. Potom, 1995. godine izdaju i prvi album naziva "Noćne ptice".

Pašić je postao član grupe 1996. godine, kada dolazi do promjena u grupi čiju su originalnu postavu činili: Gordan Radić-Gogi, Elvir Hadžijamaković-Lilo, Zoltan Milić-Zoli, Eldin Nizam-Dino i Eldin Oprašić.

Te godine grupu napušta Nermin Karšić, a kao vokal dolazi Fuad Backović Deen te od tada djeluju u postavi: Gordan-Gogi Radić vokal, koreograf i osnivač grupe, Nedim Zgodić, Elvir Hadžijamaković - Lilo, Damir Pašić - Dadi i Fuad Backovića, kao plesači i vokali.

Tokom 1998. godine izdaju album "Otvoram oči" koji je iste godine postigao tiraž od više desetina hiljada prodatih nosača zvuka. Pored pjesme "Otvaram oči", među najpopularnijih s ovog albuma bila je i numera "Lutka iz Izloga".

Godine 1999. grupa je bila na kvalifikacionom festivalu za Eurosong, međutim kao predstavnik BiH izabran je Dino Merlin koji ih je prestigao za nekoliko bodova.

Još jedna pjesma koja je obilježila njihovu karijeru jeste "Daj, spusti se" koju su izveli na festivalu Vaš šlager sezone 1999. godine.

Tokom 2000. godine grupa nastupa na festivalima, a također izdaju novi album pod nazivom "Seven" povodom 7. godišnjice grupe koji osvaja publiku u cijeloj regiji.

Na ovom albumu našli su se hitovi "Igra i varanje", kao i hit "Probudi me".

Grupa je prestala s radom 2004. godine kada je napušta njen frontmen Deen.

Među posljednjim pjesmama koje su snimili bila je ona "Slutim da je kraj" koju su između ostalog izveli i na Izboru za Miss 2003. godine.

Članovi benda Seven Up su se potom ponovo okupili nakon 16 godina, a povodom Deenovog predstavljanja Bosne i Hercegovine na Eurosongu 2016. godine.

Podsjetimo, mnoge je iznenadila vijest o smrti člana benda Damira Pašića nakon kratkotrajne borbe s teškom bolešću. Pašić je u februaru ove godine saznao da boluje od karcinoma pankreasa, sa metastazama.

Od njega su se oprostile brojne kolege, prijatelji i poznanici na društvenim mrežama, među kojima je i Elvir Hadžijamaković – Lilo.