{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEOINTERVJU
/
Sevdalinka nas uči kako biti bolji čovjek

S
22.6.2011. u 21:48
0
0
Sevdalinka nas uči kako biti bolji čovjek
0
Sevdalinka nas uči kako biti bolji čovjek
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
"Anđeoski, jednostavno anđeoski". "Jedinstveno čaroban zvuk". "Hrabar i moćan zvuk". Ovo su samo neke od kritika koje je Amira Medunjanin, "bosanska Billie Holiday", kako ju je prozvao eminentni muzički novinar Garth Cartwright, dobila za album "Zumra", koji je prije dvije godine realizirala sa Merimom Ključom.
Ova uspješna i cijenjena interpretatorica sevdalinke, za nekoliko dana, tačnije 5. jula, koncertom u sarajevskom BKC-u predstavit će svoj četvrti album naslovljen "Amulette".

Za Sarajevo-x.com govorila je o novom albumu, saradnji sa Bojanom Zulfikarpašićem, sevdalinki na svjetskoj sceni i ljubavi koju gaji prema jednom od najvrijednijih segmenata bh. kulturno-historijskog naslijeđa.

"Amulette ili hamajlija opisuje i odgovara sadržaju albuma. Ta tradicija, koja postoji na ovim prostorima, je dio mene, dio sviju nas i neka je vrsta hamajlije koja nas prati", počinje Amira svoju priču.

Album je rezultat saradnje sa kompozitorom i pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem sa kojim se upoznala u okviru projekta Xenophonia 2009. godine, gdje su prvi put nastupili zajedno." To je rodilo neku dobru energiju i morali smo nastaviti dalje. Pozvali smo i kontarbasistu Nenada Vasilića, te perkusionistu Bachara Kahlifea, čiji su muzički izričaji odgovarali kompletnoj ideji. Koproducent na albumu je Walter Quintus sa kojim radim već nekoliko godina. Jednostavno nije mogla biti bolja ekipa. Svi smo bili maksimalno predani stvaranju zajedničke muzike. Album je lijep i jednostavan, a to je bio cilj", pojašnjava Medunjanin.

Gosti na albumu su dugogodišnja Amirina saradnica Kim Burton, te Vlatko Stefanovski koji je u sve unio neki svoj senzbilitet, svoje viđenje tradicionalne muzike Makedonije.

Intervju u cjelosti pogledajte u videoprilogu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: