Sevdalinka je bosanski proizvod, a danas u BiH tako malo govorimo o njoj

Klix.ba
5.12.2015. u 15:30
112
Sevdalinka je bosanski proizvod, a danas u BiH tako malo govorimo o njoj
112
1/12 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
2/12 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
3/12 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
4/12 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
5/12 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
6/12 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
7/12 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
8/12 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
9/12 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
10/12 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
11/12 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
12/12 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Danas je u Umjetničkoj galeriji BiH u okviru multimedijalne izložbe ''Sevdah, umjetnost slobode'' održan prvi javni razgovor o sevdahu.
Multimedijalna postavka "Sevdah, umjetnost slobode", autora Damira Imamovića, koja je postavljena u Umjetničkoj galeriji BiH prva je izložba posvećena sevdahu kao žanru, te ga predstavlja u svim njegovim segmentima.

O trendovima definiranja sevdaha u muzičko-poetskom smislu danas, uvod su dali i sa posjetiteljima razgovarali Kim Burton, muzičarka i muzikologinja sa Royal Holloway University London, Tamara Karača-Beljak, etnomuzikologinja sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Timur Sijarić, muzičar i znanstveni saradnik Instituta za znanost i istraživanje MUK, u Beču te Damir Imamović, muzičar i autor izložbe "Sevdah, umjetnost slobode".

Damir Imamović za Klix.ba govori kako postoji interes, ali i potreba za jednom puno većom pričom kad je u pitanju definiranje sevdaha, primjerice konferencijom koja bi na jednom mjestu okupila naučnike, izdavače i zainteresovanu javnost.

"Neoprostivo je da u vrijeme kad se o sevdahu organizuju konferencije i okrugli stolovi u Ljubljani, Briselu, Londonu, Istanbulu, nekim američkim gradovima itd, mi zapravo jako malo razgovaramo o tome, već uglavnom posredujemo reakcije koje su nam došle izvana. Potrebno je da stvari dižemo u javnost na nekom višem nivou od pukog sviđanja, tako da mislim da je ovaj okrugli sto pokazao potrebu da se napravi nešto sistematičnije i ozbiljnije, i ko zna, možda ćemo imati snage u narednom periodu da to uradimo", kazao je za Klix.ba Damir Imamović.

Njegova izložba "Sevdah, umjetnost slobode", nudi posjetiocima da poslušaju ploče prvih majstora sevdaha snimljenih u Sarajevu, fotografije, plakate, novinske članke i drugi materijal koji svjedoči o ovom žanru.


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: