Muzika
39

Sevdah vole svi: Amira Medunjanin prvi put u Kragujevcu i Zrenjaninu

Klix.ba
Bh. pjevačica i interpretatorica Amira Medunjanin održat će koncerte 7. novembra u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu i 8. novembra u pozorištu "Toša Jovanović" u Zrenjaninu, najavila je koncertna agencija "Long play".

"Zaista se radujem dolasku, tim više što će to biti moja prva posjeta Kragujevcu i Zrenjaninu. Bit će to lijepo druženje, a prostor dva prekrasna stara pozorišta će zasigurno doprinijeti tome da što ljepše ispričamo našu priču", poručila je Medunjanin, koju će na koncertima pratiti gitarista Ante Gelo, sa kojim sarađuje dvije godine.

Na nekoliko albuma, od kojih je posljednji "Silk & Stone" (2013), Medunjanin je ponudila svoju interpretaciju sevdalinki i narodnih pjesama iz BiH, Srbije ili Makedonije kao što su "Ah šta cemo ljubav kriti", "Kradem ti se u večeri", "Kaleš bre Ando", "Mito bekrijo", "Marijo Deli Bela Kumrijo", "Kafu mi draga ispeci", "Zajdi, zajdi" i "Jano mori", "Što te nema"...

Pjevačica je u martu ove godine danima unaprijed rasprodala beogradski Sava centar, a od brojnih priznanja kritičara u svijetu izdvaja se mišljenje novinara londonskog Guardiana koji ju je nazvao "bosanskom Billie Holiday", istakavši "način na koji se ona igra sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina".

Medunjanin i Gelo će biti među učesnicima humanitarnog koncerta "Sa ženske strane jastuka" 9. novembra u beogradskom Zvezdara teatru, gdje će brojne pjevačice i muzičarke izvoditi pjesme Momčila Bajagića-Bajage.