Promocija tradicije
70

Sevdah na Dunavu: Latif Moćević očarao publiku u Linzu bh. sevdalinkama

Klix.ba
Publika u prepunoj historijskoj dvorani Redoutensaal u centru Linzu uživala je u bosanskohercegovačkim sevdalinkama u izvedbi Latifa Moćevića i njegovog benda.

"Sevdah na Dunavu", prestižni kulturni događaj u organizaciji Centra savremenih incijativa (CSI) Austrije, ove godine je ugostio Latifa Moćevića. Iako publika u Linzu nije mogla razumijeti tekstove, Latif i njegov bend su glasom i muzikom uspjeli prenijeti poruke naših divnih sevdalinki.

Među zvanicama su bili gradska vijećnica Linza Regina Fechter, sekretarica Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čumur Veselinović, predsjednik CSI-a Damira Saračević, dok se poslanik u Evropskom parlamentu Josef Weidenholzer obratio prisutnima preko video poruke ukazavši na važnost ovakvih kulturnih događaja i zahvalivši se organizatorima.

"Sevdah na Dunavu" već nekoliko godina predstavlja prestižni kulturni događaj koji se održava u okviru saradnje Bosne i Hercegovine i Austrije, a cilj mu je promocija sevdalinke kao dragocijene evropske narodne muzičke tradicije.