{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sevdah Amire Medunjanin uzburkao Beograd

A
30.4.2013. u 09:31
182
1
Sevdah Amire Medunjanin uzburkao Beograd
182
Ansambl Amire Medunjanin sinoć je u Beogradu izvedbom sevdalinki i izvornih narodnih pjesama iz cijele regije Zapadnog Balkana ponio ovacije domaće publike, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Poznata interpretatorka sevdaha iz Sarajeva je na svom četvrtom koncertu u prijestolnici Srbije, a u prepunoj Velikoj dvorani Kolarca, još jednom pokupila sve aplauze ljubitelja izvorne narodne pjesme sa ovih prostora.

U dvosatnom scenskom programu Amira se predstavila sa svojim najnovijim albumom “Amullete”, a koji je ostvarila u saradnji sa Bojanom Zulfikarpašićem i Baharom Kalifeom.

Zajednička energijaPored Zulfikarpašića koji je bio za klavirom i Kalifea za perkusijama, karakterističnom stilu izvedbe izvorne narodne pjesme ritam basa davao je Nenad Vasilić.

Amira je sa posebnim žarom izvodila ne samo prelijepe bh. sevdalinke, već i narodne pjesme iz Makedonije i Srbije, što je beogradska publika svaki put nagradila aplauzima.

Pored sevdalinki “Moj Omere dilbere” i “Grana od bora”, Amira je u svom stilu otpjevala “Kahvu mi drag ispeci”, “Hajde Jano”, da bi nakon povratka na bis koncert završila sa “Eminom" i sa suzama.

"Rasplačem se svaki put i to je pokazatelj da me odnesu ljudi. Ta neka zajednička energija koja se stvori je nevjerovatna i jednostavno je nemoguće ne ostati ravnodušan na sve to", rekla je Amira za agenciju Anadolija, sakupljajući utiske sa koncerta.

Ocijenila je da koncert bio genijalan, kao i oni prethodni, a da je Kolarac, kao dvorana gdje se može ova priča ispričati, savršena, kao i da je presretna što je imala priliku već po treći put nastupati ovdje.

Ona se složila da je koncertom napravila još jednu vezu između Sarajeva i Beograda ali i šire.

Ne želeći da koristi riječi “region”, ona je rekla da senzibilitet, odnosno emocije koje ova muzika izaziva kod ljudi na ovim prostorima jeste potpuno identičan.

“Muzičke tradicije kod nas su apsolutno jedinstvene, više imaju sličnosti nego nekakvih različitosti. Zbog toga se potencira da se između tih muzičkih priča napravi nekakva paralela I, ujedno, pokazuje koliko je ovaj prostor bogat muzičkim naslijeđem, prvenstveno”, rekla je “Bosanka Bili Holiday”, kako već u javnosti nazivaju Amiru.

"Nismo ni svjesni koliko blago imamo", dodala je ona.

Skrivene poruke sevdahaUpitana šta je formula za ovakav sevdah, ona je svojim odgovorom potvrdila da je rođena i dorasla u vrijeme kada je popularnost sevdaha bila velika I da za nju ima veliko značenje.

"Sevdah opisuje ono najtananije i najosjetljivije u ljudskom biću i sve je užasno individualno, kako ko doživljava. Ja sve te emocije koje se iskazuju kroz sve te metafore, kroz poruke koje se prožimaju, lično doživljavam kao da se meni događaju. Sve je vrlo individualno i ja to tako doživljavam. U potpunosti respektujem ljude koji su pisali sve ove priče. Znači treba slušati sve te poruke koje su skrivene", poručila je Amira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: