U okviru turneje A-Lex
0

Sepultura 18. februara dolazi u Sarajevo

Sarajevo-x.com
Na radost headbangera i ljubitelja teškog riffa širom Bosne i Hercegovine, brazilska metal grupa Sepultura u okviru svjetske turneje A-Lex 18. februara 2009. nastupit će i u Sarajevu.

U organizaciji kuće Panta rhei brazilske legende održat će koncert u klubu Cinema's (Sloga) s početkom u 21 sat.

Bend Sepultura je nastao 1984. godine u Belo Horizonteu, kao doajeni brazilske death metal scene, a s vremenom su proširivali horizonte svog muzičkog izraza i uključivali hard core i industrial elemente, te muziku južnoameričkih domorodaca.

Proboj na svjetsku scenu uslijedio je 1989. godine nakon albuma “Beneath the Remains”, a uslijedili su klasici “Arise” (1991. godine) i “Chaos A.D.” (1993. godine). Nakon šestog studijskog albuma “Roots” (1996.) iz benda odlazi dotadašnji pjevač Max Cavalera, a preostali trio Andreas Kisser, Paolo Jr. i Igor Cavalera odlučuju na mjesto frontmana dovesti Dericka Greena. Uslijedio je više nego odličan album “Against”.

Sepultura se kroz svoj rad profilirala kao intelektualan i socijalno angažiran band. Izdvajamo organizaciju festivala u Sao Paolu 1998. godine za potporu južnoameričkim indijancima.

Posljednji studijski uradak A-Lex je konceptualni album utemeljen na Burgessovom romanu “Paklena narandža”. Album je podijeljen u četiri dijela, a četvrti dio sadržava orginalni kraj iz knjige koji Stanley Kubrick nije ekranizirao prilikom snimanja istoimenog filmskog klasika.

Detalj s probe benda

Publika u Sarajevu će imati priliku upoznati novog bubnjara Jeana Dolabellu, koji se bendu priključio tokom turneje Dante XXI, te zamijenio Igora Cavaleru.

Zanimljivo je da su članovi grupe Sepultura izrazili želju da na svojoj turneji uvrste i Sarajevo kao jednu od destinacija. Album A-Lex, po kojem je i turneja dobila ime, u prodaji se može naći već od 23. januara.

Cijena ulaznice za koncert Sepulture u Cinema's clubu u pretprodaji (do 10. februara) će biti 30 KM, u redovnoj prodaji (od 10. februara) 40 KM, a na dan održavanja koncerta 50 KM.