Treće izdanje
32

Sedmica gitare Tuzla počinje u nedjelju, organizatori pripremili bogat program

D. J.
Foto: Press
Koncertom otvorenja i dobrodošlice u nedjelju 14. jula u 19:00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta počet će treća po redu Sedmica gitare Tuzla.

Koncert će održati vrhunska imena iz svijeta klasične gitare: Sanel Redžić, Tuzlak i umjetnički direktor manifestacije, Darko Bageski iz Makedonije te Alejandro Cordova iz Meksika. Otvorenje manifestacije će uveličati postavka početnih studija iz opusa "Gitarista" velikana, akademskog bh. slikara i grafičara Safeta Zeca, koji će povodom Sedmice gitare posjetiti Tuzlu.

Još jedno izdanje Sedmice gitare, događaja koji iz grada soli u svijet šalje poruku o značaju umjetnosti, trajat će do 20. jula. Eminentna imena iz oblasti klasične muzike će i ovoga ljeta održati nastavu za učenike koji sa raznih strana svijeta dolaze kako bi od njih učili. Na spisku država odakle dolaze umjetnici će se naći Portugal, Sjeverna Republika Makedonija, Austrija, Meksiko, Grčka, Njemačka, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Publika će osim koncerta otvorenja i dobrodošlice imati priliku 16. jula u 19:00 sati u Ateljeu Ismet Mujezinović posjetiti koncert Elvisa Sivčevića iz BiH te gitarskog dueta Euterpe iz Portugala.

Pažnju publike će sigurno privući i koncert u prirodi, na izletištu Ilinčica ispred Doma prirode, 18. jula, kada će u 20:00 sati nastupiti CIPRA gudački kvartet iz Beča, violinistkinja Andrea Nikolić te Sanel Redžić na gitari.

Osim navedenih gostiju i ove godine će učenicima nastavu i radionice držati poznati gitarski duo Vojislav Ivanović i Aleksandra Ivanović.

Sve što su učenici naučili i usavršili moći će pokazati na završnom koncertu-koncertu učesnika, u Ateljeu Ismet Mujezinović 20. jula u 19:00 sati.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Tuzla, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona te Turistička zajednica Grada Tuzla. Zlatni sponzor je Sparkasse Bank.

Prijatelji manifestacije su NLB Banka, Fondacija tuzlanske zajednice, Revis, Centar za kulturu Tuzla, Grand hotel Tuzla, MONO Digital.