Stigla u LA 1994. godine
40

Sarajka Valida, DJ-ica i producentica koja je cijenjeno ime muzičke industrije u Kaliforniji

I. S.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Valida Caroll je DJ-ica, producentica i promoterka muzičkih događaja u blizini Los Angelesa. Tamošnja publika odavno zna ko je ona jer je zastupljena na radiju. Organizovala je klupske večeri Desert Nights, a objavljuje i vlastite pjesme.

Valida je porijeklom iz Sarajeva. U mladosti je voljela slušati rock i punk bendove kao što su Bad Religion, Misfits, Fugazi, Descendents i Bad Brains. Elektronsku muziku zavoljela je nakon što je 1992. godine u Londonu prisustvovala rejvu. Nekoliko godina kasnije slušala je set Doca Martina i tada je shvatila da je to ono čime se želi baviti.

"Oduševio me drum & bass/jungle žanr. Jedna sam od rijetkih DJ-ica koja na KCRW radiju (nacionalni radio koji emituje program iz prostorija Koledža u Santa Monici) još uvijek pušta ovakvu muziku. O ovom žanru sam snimila i film koji je bio moj magistarski rad na Univerzitetu u Kaliforniji", ispričala je Valida za LA Weekly.

Ona je 1994. godine stigla u Los Angeles, dok je u Bosni i Hercegovini vladao rat.

"Nikada nisam pomislila da ću imati muzičku karijeru. Htjela sam biti poslovna žena. Međutim, shvatila sam da su i 'umjetničke' diplome također vrijedne i da mogu proučavati druge stvari. Odabrala sam smjer koji se zove Svjetska umjetnost i kulture. Tada su se za mene otvorila nova vrata", kazala je.

Los Angeles naziva magičnim mjestom, a njen zvuk se s godinama razvijao. Govorila je i da se u karijeri susretala s problemima, ali da je sada zadovoljna.

"U periodu od 2002. do 2005. godine bila sam vjerovatno najpoznatija DJ-ica u Los Angelesu koja je puštala 2-step garage žanr. Njega sam naročito promovisala na svojoj zabavi Proper koja se održavala svake sedmice. Međutim, u ovoj sredini bilo se jako teško održati. Tri godine sam vrlo dobro funkcionisala, ali sam onda shvatila da moram postati popularnija", navela je.

Kao najvišu tačku dosadašnje karijere istakla je azijsku turneju po Japanu, Filipinima, Maleziji i Singapuru.

"Također sam bila jako sretna kada se prva pjesma koju sam producirala pojavila u jednoj TV emisiji. Njen naziv je 'Mine to Take' i emitovana je u emisiji 'Secret Circle'. Radila sam na njoj šest mjeseci. Uspjeh me motivisao da stvaram još više, ali sam bila zauzeta radom na KCRW-u, a tada sam organizovala i Desert Nights zabave. Bilo je nemoguće naći slobodnog vremena. Novi EP snimila sam tokom pandemije", rekla je Valida.

Posljednji EP koji se zove "Mixed Signals" je vrlo kvalitetno produciran, a najnoviji singl je "On Fire".

"U izolaciji sam se prisjećala svog djetinjstva. Prva pjesma 'Do It Again' govori kako sam tada bila očarana naučnom fantastikom. Sadrži sample kultne britanske serije 'Blake's 7' koju sam gledala dok sam živjela u BiH. Servalan je savršeni lik negativca. Taj povratak u djetinjstvo mi je pružio utjehu dok je pandemija trajala. Razmišljala sam o bivšim vezama. 'Mixed signals' (pomiješani signali) se odnosi na to da ponekad pogrešno protumačite postupke druge osobe. Komunikacija je ključna", kazala je.

Valida je nastupila u baru Goldine slavnog američkog DJ-a Peanut Butter Wolfa gdje svi koju pozvani smiju puštati samo one ploče koje se već nalaze tamo. Istakla je kako je velika čast biti dio tog događaja. Postoje glasine i da će ona uskoro ponovo početi organizovati Desert Nights. Ne bježi od te ideje, ali trenutno želi promovisati svoje pjesme i nastaviti sa vođenjem emisije na KCRW-u.