Žestok zvuk
326

Sarajevski rock sastav Činčila objavio novi singl "Marš na Mars"

Klix.ba
Perspektivni sarajevski rock bend Činčila, predstavio je publici novu pjesmu kojom kritikuju današnje čovječanstvo i modernu civilizaciju. Spotom i pjesmom su željeli ukazati na to da ljudski rod sve više zaboravlja koliko je bitno očuvanje životne sredine.

"Živimo u vremenu u kojem smo konstantno suočeni sa upozoravajućim planetarnim pojavama, ali nažalost nismo svjesni i ne želimo biti svjesni koje nas posljedice očekuju. Čini se kao da je ljudski rod postao potpuno "gluh i slijep" na najvažnije stvari, a to je sigurno i ekologija, odnosno očuvanje planete Zemlje, kao našeg jedinog staništa", naveo je frontmen benda, Vanja Solaković.

Vanja u spotu predstavlja individualca, kojem je naprosto dosta svega, te tražeći način kako da napusti ovaj naš svijet, pravi raketu od kartona i u njoj uspijeva odletjeti na Mars. Karton, kao jeftini umjetnički materijal, metaforički govori i o tome kako istinski, ali i u umjetnosti, nismo ovisni o materijalnom bogatstvu da bismo uspješno pronašli svoje utočište i mir. U ovom konkretnom slučaju Mars predstavlja i jedan imaginarni svijet, u koji protagonista odlazi, u njemu nalazi sreću i donosi je u svoju realnu sredinu, te istu dijeli sa svima, putem muzike i performansa.

Fotografija: Činčila
Fotografija: Činčila

Muziku i tekst novog singla potpisuje Zlatan Hadžifejzović, a pjesma je snimana u studiju Space Echo. Na miksanju i masteringu je radio Haris Saračević, dok je glavni audio inžinjer projekta bio Kemal Sulejmanović. Snimanje, režiju i montažu spota potpisuje Romano Kuduzović koji je, zajedno sa bendom i idejnim doprinosom, upotpunio ovu priču.

Spot za pjesmu "Marš na Mars" je sniman u Art kinu Kriterion, a osim članova benda u spotu se pojavljuju i brojni statisti.

"Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali i pomogli u realizaciji ove avanture, lijepo smo se proveli na Marsu i donijeli vam ovaj video", stoji u objavi na Facebook stranici grupe Činčila.