Nezaboravan nastup
36

Sarajevska publika uživala u trostrukom showu Femija Kutija i njegovog benda

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Femi Kuti, sin legendarnog Fela Kutija (Nigerija), pionira muzičkog pravca afrobeat, koji je nominovan za šest Grammyja, nastupio je večeras na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.
Femi Kuti je briljirao kao vrhunski solista na saksofonu, trubi i orguljama. Publika je imala priliku uživati u njegovoj muzici koju naziva afrobeat i za koju kaže da predstavlja energičan i šarolik zvučni kolorit i crossover spoj funka, soul-jazza, tradicionalne muzike Zapadne Afrike sa primjesama punka, sambe, salse i hip-hopa.

U Sarajevo je došao u pratnji benda od trinaest članova "The Positive Force".

Muzičari koji se nalaze iza Femi Kutija, uspješno su kombinovali "naelektrisano" muziciranje na najvišem profesionalnom nivou sa zabavom i plesom, tako da su učinili da na kraju izgleda kao da je publika na pozornici pratila ne jedan nego tri nezaboravna show programa.

Prije Femi Kutija, od 20 sati, publika je uživala u izvedbi veterana i pionira rock muzike na ovim prostorima Dade Topića & TIME Companya.

Koncerti su organizovani u saradnji sa Festivalom Baščaršijske noći i Bosanskim kulturnim centrom, a pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i u partnerstvu sa Turističkom zajednicom KS.