U čast Bodi Kovačeviću
125

Sarajevska publika uživala u bezvremenskim hitovima kultne grupe Indexi

N. C.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Ljubitelji muzike kultne sarajevske grupe Indexi uživali su večeras u koncertu "Indexi i prijatelji" koji je održan u čast Bode Kovačevića, legendarnog člana benda.

U duhu neprolazne ljubavi prema kultnom sarajevskom bendu Indexi i u spomen na našeg istaknutog gitaristu, kompozitora, producenta i aranžera Slobodana Bodu Kovačevića, člana legendarne grupe, Indexi i prijatelji večeras su se okupili u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu te priredili koncert za pamćenje.

Na ovom legendarnom hommageu bendu Indexi uz članove benda - Fadila Redžića, Nenu Jurina, Pece Peteja, Sinana Alimanovića, te gitaristu Murisa Varajića pridružile su se muzičke legende poput Vlatka Stefanovskog, Branka Đurića Đure, Borisa Novkovića, Dade Topića, Seida Memića - Vajte, Dejana Cukića, Aide Mušanović Arsić, Hari Mata Harija, Nermina Puškara, Zorana Predina, Vlade Kalembera, Saše Dragaša te Gabora Lenđel.

Slobodan Bodo Kovačević potpisao je mnoge bezvremenske hitove Indexa. Njegove samostalne kreacije, poput "Pružam ruke", "Plima", "Negdje na kraju u zatišju" i "Modra rijeka", zajedno sa saradnjom s Fadilom Redžićem na numerama kao što su "Balada" i "Svijet u kome živim" ostavile su dubok trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Diplomirani arhitekt, život je posvetio muzici, a muzički znalci pamte ga i kao jednog od najvećih gitarista bivše države. Između ostalog sudjelovao u aranžiranju prvog i, po mnogima, najboljeg albuma Josipe Lisac, "Dnevnik jedne ljubavi" iz 1973. godine.

Uz muziku, gajio je strast i prema slikanju. Izložba njegovih akvarela otvorena je danas u BKC-u.

Vezani članci