Dočekani aplauzom
77

Sarajevska filharmonija oduševila publiku nastupom na "Danima kuluture BiH" u Istanbulu

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
U sklopu manifestacije "Dani kulture Bosne i Hercegovine" u organizaciji Udruženja Turkiye Bosna Sancak u subotu, 11. novembra u veličanstvenoj koncertnoj dvorani Cemal Reşit Rey, orkestar Sarajevske filharmonije izveo je koncert u čast obilježavanja 100 godina postojanja Republike Turske.

Samo 30 dana nakon Gala koncerta i proslave 100. rođendana, pod dirigentskom palicom maestra Riccarda Mutija, Sarajevska filharmonija gostovala je u Istanbulu i koncertom očarala prepunu salu.

Orkestar je kroz ovo muzičko iskustvo vodio dirigent Mihnea Ignat, a koncertmajstor bila je Violeta Smailović Huart koja je izvela najljepši violinski solo čuvene simfonijske svite "Šeherzada", Nikolaja Rimskog - Korsakova.

Na programu je izvedena i simfonijska poema "Probuđena kasaba" bosanskohercegovačkog kompozitora Avde Smailovića, kojom je publici Istanbula predstavljeno bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe.

Koncertu su prisustvovale mnogobrojne zvanice iz diplomatske, kulturne i poslovne sfere Istanbula, a u kratkom obraćanju, direktor Vedran Tuce podsjetio je kako je muzika univerzalni svjetski jezik:

"Vrlo često u jednom orkestru sjede ljudi koji se apsolutno ne razumiju, dolaze sa raznih strana svijeta, ne razumiju jezike. Međutim, kada sjednu na svoja mjesta i uzmu note, ne samo da se razumiju, ne samo da zajedno mogu da rade, nego zajedno stvore ono što je najljepše na svijetu, stvore čaroliju, stvore umjetnost,stvore muziku".

Uz topao doček i najveće priznanje, dugotrajni aplauz publike, Sarajevska filharmonija je i sinoć ponovo proslavila i svoj rođendan.

Večeras članovi orkestra Sarajevske filharmonije slijeću na sarajevski aerodrom, a već sutra započinju probe za novi koncert koji sarajevsku publiku očekuje 16. novembra u sali Narodnog pozorišta Sarajevo.