Muzika
0

Sarajevo: Sutra otvaranje drugog muzičkog festivala Bosna

FENA
Sarajevo će i ove godine od 28. novembra do 4. decembra biti domaćin 2. internacionalnog muzičkog festivala Bosna (BIMF), koji će poklonicima klasične muzike ponuditi pet zanimljivih koncerata.

Muzičari dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, a sarajevskoj publici će se predstaviti izvedbama u Bošnjačkom institutu. Festival će sutra otvoriti Colorado gudački kvartet, jedan od vodećih kvarteta na internacionalnoj muzičkoj sceni. Oni će tokom boravka u Sarajevu prirediti dva koncerta.

Direktorica Festivala Zemira Masleša najavila je danas na konferenciji za medije u Sarajevu izvedbe sjajnih i afirmiranih pijanista Mykole Suk, Ursule Oppens i Jeroma Lowenthala.

Festivalski program ponudit će mnoštvo kompozicija za gudačke kvartete istaknutih kompozitorskih imena, kao što su Debussy, Shostakovich, Beethoven i Bartok. Bit će izvedena i 'Danteova klavirska sonata' Franca Lista, 'Noćne fantazije' Elliotta Cartera, 'Karnevalska muzika' Georgea Rochberga i neizostavni Chopen, Mozart i Schubert te druga istaknuta kompozitorska imena.

'Noćne fantazije' i 'Karnevalska muzika', ističe Masleša, djela su koja će u Sarajevu biti izvedena prvi put.

Istaknuto je da najveći značaj Festival ima u organiziranju besplatnih sati za polaznike muzičkih studija s festivalskim izvođačima, što je u svijetu prilično rijedak slučaj. Susret s nekim od vodećih muzičkih imena u svijetu za studente i mlade muzičare je od velikog značaja za njihov razvoj, ali i njihov novi potencijalni profesionalni network. Dugoročni cilj Festivala upravo je uspostavljanje trajne vrijednosti i čvršće povezanosti između muzičara u BiH i svijetu.

Već je i dogovorena saradnja svih umjetničkih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uključujući i Arhitektonski fakultet, s Univerzitom Nevada, Las Vegas. Saradnja podrazumijeva razmjenu studenata i profesora te druge vidove razmjene znanja i iskustva.

Ulaz na sve koncerte koji se održavaju u Bošnjačkom institutu je besplatan.