Od 6. do 10. aprila
0

Sarajevo International Guitar Festival oživljava scenu

Sarajevo-x.com
Udruženje gitarista FBiH od 6. do 10. aprila organizuje prvi Sarajevo International Guitar Festival.
Datum odabran za ceremoniju otvaranja festivala je 6. april – Dan oslobođenja Sarajeva od nacista u Drugom svjetskom ratu, koji se od završetka rata naovamo slavi kao Dan grada Sarajeva.

"Nakon svih strahota koje su se desile u nedavnoj prošlosti grada, cilj nam je da prevazilazimo granice i pružamo podršku kulturalnoj i umjetničkoj raznolikosti. Pošto je muzika univerzalni jezik, naš festival namjerava postati festival slobode i prilika da se Sarajevo predstavi kao kulturalno sjecište istoka i zapada. Glavni cilj festivala je da oživi muzičku i kulturnu scenu u Sarajevu i Bosni i Hercegovini tako što će bosanskohercegovačkoj publici predstaviti vrhunske klasične gitariste i dati priliku mladim umjetnicima da izmjenjuju umjetnička iskustva i uče od svjetski poznatih gitarista i profesora gitare", navode organizatori.

Godine izolacije dovele su do situacije da mnoge generacije klasičnih gitarista koji su završili osnovno, srednje ili visoko obrazovanje nemaju nikakvog iskustva niti poticaja. Razmjena znanja, prakse i iskustva te upoznavanje s lokalnim i globalnim dešavanjima na polju savremene gitarističke izobrazbe i koncertne prakse je još jedan važan cilj ovog projekta. Festival stoga ima ogromnu obrazovnu, kulturalnu i psiho-socijalnu vrijednost za učesnike i općenito za region, ističe se u najavi.

Program festivala sastoji se od koncerata, majstorskih radionica i takmičarskog programa podijeljenog u sedam kategorija. Koncerte će održati svjetski poznati gitaristi: Alan Thomas (SAD/UK), Alexander Swete (Austrija), Roland Dyens (Francuska) i Ryuji Kunimatsu (Japan). U zadnjoj noći festivala ugostit će bosanskohercegovačke muzičare Amiru Medunjanin i Boška Jovića. Takmičarski program i majstorske radionice bit će organizirane svaki dan trajanja festivala, a žiri će, pored umjetnika koji nastupaju na festivalu, činiti gitaristi i drugi profesionalni muzičari iz regije i šire.

U neka od imena spadaju Xhevdet Sahatxija (Hrvatska/Kosovo), Žarko Ignjatović (Slovenija), Belma Tuzović-Mujkić (BiH), Srđan Tošić (Srbija), Thomas Offermann (Njemačka), dr. Tolgahan Cogulu (Turska), Stefan Trifan (Rumunija), Samra Gulamović (BiH), Vojislav Ivanović ( BiH), Sanel Sabitović ( BiH), Predrag Stanković (BiH). Također, na festivalu će svjetsku premijeru doživjeti komadi napisani posebno za festival.

Kako je jedan od ciljeva festivala pomoć i podrška najranjivijoj društvenoj kategoriji, osobama s posebnim potrebama, karte će se prodavati po cijeni od 10 KM, a sav prihod (uključujući i 10 KM izdvojenih od kotizacije svakog učesnika festivala) namijenjen je udruženju koje se bavi pružanjem pomoći licima s posebnim potrebama.