12. maja
3

Sarajevo Intergalactic Sessions: Legendarni LTJ Bukem uskoro u Sarajevu

Klix.ba
Sarajevo Intergalactic Sessions predstavlja svoj drugi program serijala sa kojim počinje novo putovanje sasvim drugačijim muzičkim žanrovima sa legendarnim LTJ Bukemom.

Nakon prve posjete BiH tokom Jazzfesta Sarajevo prije devet godina, britanski producent LTJ Bukem se vraća u Sarajevo, ovaj put u pratnji energičnog MC Lowqui nastupom u amfiteatru Doma mladih.

Dugo očekivani susret sa LTJ Bukemom, 12. maja u Sarajevu bit će poseban i zbog zanimljivih gostiju. Pored izuzetne selekcije domaćih, regionalnih i svjetskih artista, bit će zanimljivo svjedočiti energičnoj simbiozi DJeva, MCeva i same publike.

Na programu će zajedničkim snagama publiku svojim rimama i energičnim beatovima dočekati: Sassja & DJ Soul (BiH), Euphorics & MC EDGE (SRB), LTJ Bukem DJ & LowQui Mc (UK), NKV Klemens (BiH), MPJ SLO/KONTRA crew (BiH).

Legendarni producent i DJ koji je prije 30 godina pokrenuo nezaustavljivu lavinu novog zvuka smatra se inovatorom liquid, jungle, acid jazz d’n’b scene. Danny Williamson aka LTJ Bukem prve korake u muzici napravio je kao klasični pijanista, no ubrzo je otkrio jazz fuziju u tinejdžerskim godinama te osnovao i vlastiti jazz funk bend. Krajem osamdesetih godina postao je DJ, a već početkom devedesetih proslavio se na rave sceni. Serija kompilacija pod nazivom Logical Progression označila je sasvim novu, jazz i ambijentalnu stranu d'n'b-a. Stil je postao široko poznat kao "intelligent drum and bass" iako se sam Bukem ne slaže sa implikacijom da drugi stilovi nisu "inteligentni".

U program serijala Sarajevo Intergalactic Sesissions dospio je upravo kao inovator u ovom žanru. LTJ Bukem je poznat po energičnom, brzom ritmu u kojem se vješto poigrava sa melodičnim seansama jazza i ovaj put ga slušamo sa fantastičnim MC Lowquijem. Od ranih devedesetih godina Bukem kroz svoju muziku postavlja alternativnu budućnost za d'n'b korištenjem efekata suptilnijih dimenzija iz londonskih 80-ih i acid jazz scene, a Logical Progession otkriva nove uticaje, kao i upotrebu gudača i zvukova iz prirode. Izdavačku kuću Goodlooking osniva iz uvjerenja da jedinstveni muzički izražaj zahtijeva jedinstvenu platformu.

Vremenom je Goodlooking postala jedna od utjecajnijih etiketa kada je elektronska muzika u pitanju. Njegova producentska istaživanja i korištenje klavijatura, živih vokala i down tempo prelaza lansirao je Bukemov stil u posebnu kategoriju "intelligent drum and bass" koja je imala veliki uticaj na popularizaciju hardcore muzike u Velikoj Britaniji tokom sredine devedesetih godina.

MC Lowqui jedan je od najtraženijih britanskih MCeva, prirodni showman. Posebno je vješt u čitanju publike, te svojim energičnim rimama sjajno povezuje DJ-a i publiku. Kao MC radi već dvadeset godina i prvi je izbor za imena kao što su Goldie, S.P.Y, Andy C, DJ Marky, Black Sun Empire, dBridge. Redovni je host Metalheadz i Hospitality događaja. Poznat je i kao DIY junglist - nesumnjivo je da će kao MC ostati za mikrofonom do kraja života.

Ulaznice po cijeni od 30 KM mogu se kupiti preko online servisa i svim prodajnim mjestima Kupikartu.ba, biletarnicama BKC-a i platou Skenderija. Na dan eventa cijena ulaznice će iznositi 35 KM.

Aktivnosti i najave serijala mogu se pratiti na Facebooku i Instagramu kao i na Facebook eventu.